Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Κλάους Σβαμπ ΔΕΝ είπε ότι η “επανάσταση των πολιτών” “καταστρέφει” την ατζέντα του για τη “Μεγάλη Επανεκκίνηση”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Κλάους Σβαμπ ΔΕΝ είπε ότι η “επανάσταση των πολιτών” “καταστρέφει” την ατζέντα του για τη “Μεγάλη Επανεκκίνηση”

4 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Κλάους Σβαμπ παραδέχεται ότι η «επανάσταση των πολιτών» ενάντια στη «μεγάλη επαναφορά» καταστρέφει την ατζέντα του.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Μετά από αναζήτηση, δεν εντοπίζεται τέτοια δήλωση του ιδρυτή του WEF. Ο ισχυρισμός, που ξεκίνησε αρχικά από ιστοσελίδα διαβόητη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, βασίζεται σε παλαιότερες δηλώσεις του Σβαμπ, από το 2017, οι οποίες παρουσιάζονται εκτός πλαισίου.

Στα μέσα Ιανουαρίου του 2024 κυκλοφόρησε στα ελληνικά social media ο ισχυρισμός πως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, δήλωσε ότι υπάρχει μία πολιτική επανάσταση η οποία εμποδίζει την ατζέντα του Great Reset ή αλλιώς της Μεγάλης Επανεκκίνησης. Κατά το παρελθόν έχουμε εξετάσει ισχυρισμούς που αναφέρονταν στον Κλάους Σβαμπ ουκ ολίγες φορές (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: nikolaosanaximandros.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει 

Ο ισχυρισμός φαίνεται να ξεκίνησε από άρθρο της ιστοσελίδας The People’s Voice από τις 19 Ιανουαρίου 2024. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι εξαιρετικά αναξιόπιστη και διακινεί συνεχώς ψευδείς ισχυρισμούς και ειδήσεις, με αρκετούς από αυτούς να έχουν καταρριφθεί στην ιστοσελίδα μας παλαιότερα. Παραδείγματα μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων από την αναφερόμενη ιστοσελίδα αναλύονται σε άρθρο του mediabiasfactcheck.

Στις αναπαραγωγές του ισχυρισμού διαβάζουμε:

Ο Κλάους Σβαμπ παραδέχεται ότι η «επανάσταση των πολιτών» ενάντια στη «Μεγάλη Επαναφορά» καταστρέφει την ατζέντα του… Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι του κόσμου έχουν απορρίψει το σχέδιό της «Μεγάλης Επαναφοράς» για την ανθρωπότητα και έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο κατεστημένο.

Μέσα στο άρθρο του ισχυρισμού παρατίθεται βίντεο από δημοσίευση στο X που δείχνει δηλώσεις του Σβαμπ. Σε αυτό αναφέρει:

«Υπάρχει ένα αντισυστημικό κίνημα και αυτό που βλέπουμε είναι μία επανάσταση κατά του συστήματος. Οπότε το να  φτιάξουμε το τωρινό σύστημα δεν είναι αρκετό. Τώρα, υπάρχει σαφώς ένα αντισύστημα που λέγεται ελευθερισμός, που σημαίνει την καταστροφή σε οτιδήποτε δημιουργεί κάποιου είδους επιρροή της κυβέρνησης στην ιδιωτική ζωή. Αποσυναρμολογεί το σύστημα».

Το βίντεο:

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με στιγμιότυπα από το βίντεο αλλά και χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά από τις δηλώσεις του, βρήκαμε πως αυτές έγιναν στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής (WorldGovSummit) τον Μάρτιο του 2017. Οι δηλώσεις του εντοπίζονται σε βίντεο δημοσιευμένο από το επίσημο κανάλι της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής στις 9 Μαρτίου 2017 (στο 07:23).

Το αυθεντικό βίντεο:

Διαπιστώνεται επομένως, πως οι δηλώσεις του δεν είναι τωρινές αλλά προ εξαετίας. Πέραν αυτού, δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο στη «Μεγάλη Επανεκκίνηση» (ή στη «Μεγάλη Επαναφορά» όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό), ούτε πως αυτή παρεμποδίζεται από την επανάσταση των πολιτών.

Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι η πρωτοβουλία της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» ξεκίνησε από το WEF το 2020 (εδώ, εδώ κι εδώ), η οποία, όπως λέει, αποσκοπεί “στην επείγουσα οικοδόμηση των θεμελίων του οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος για ένα δικαιότερο, βιώσιμο και πιο ανθεκτικό μέλλον μετά την πανδημία της COVID-19”. Από τη στιγμή που το κομμένο βίντεο με τις δηλώσεις χρονολογείται πίσω στο 2017, είναι αδύνατον να αναφερόταν ο Σβαμπ σε αυτή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε μετά την έξαρση της πανδημίας, η οποία αναγνωρίστηκε αρχικά στα τέλη του 2019.

Παρακολουθώντας το πλήρες βίντεο, φαίνεται πως ο Σβαμπ υποστηρίζει ότι στον κόσμο υπάρχουν δύο συστήματα: ο νεοφιλελευθερισμός και μια προσέγγιση που οδηγεί σε “έναν κόσμο που μάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια και εχθρότητα” (εννοώντας τον ελευθερισμό). Έπειτα, αναφέρει πως δεν προτείνει κανέναν από αυτούς τους δύο δρόμους, αλλά τη σύσταση ενός νέου που θα συμβαδίζει με το νέο κόσμο που ξεδιπλώνεται. 

Φτάνοντας λίγο πριν το σημείο που αναφέρει αυτά που φαίνονται στο κομμένο – αναπαραγόμενο βίντεο, βλέπουμε πως η πρότασή του ξεκινάει λέγοντας (από το 07:00 και έπειτα): «Δεν θα έπρεπε απλά να πάμε πίσω στο παλιό σύστημα του νεοφιλελευθερισμού και να πούμε ότι θέλουμε να το φτιάξουμε κάνοντάς το πιο περιεκτικό. Αν δείτε τι συμβαίνει, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ένα αντισυστημικό κίνημα και αυτό που βλέπουμε είναι μία επανάσταση κατά του συστήματος».

Επομένως, στις συγκεκριμένες δηλώσεις, ο Σβαμπ περιέγραψε πως υπάρχει μια “επανάσταση” στις ΗΠΑ ενάντια στο “παλιό” νεοφιλελεύθερο σύστημα και ένα “αντι-σύστημα” που ονομάζεται ελευθερισμός που θέλει να γκρεμίσει οτιδήποτε δημιουργεί κάποιου είδους επιρροή της κυβέρνησης στην ιδιωτική μας ζωή”. Αυτές οι δηλώσεις, ωστόσο, δεν συμπίπτουν με αυτό που υπονοείται στον ισχυρισμό. Η μόνη “επανάσταση” που αναφέρει είναι αυτή κατά του νεοφιλελευθερισμού, από τον οποίο λέει ότι θέλει επίσης να απομακρυνθεί, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου συστήματος. 

Τέλος, περαιτέρω αναζήτηση για πρόσφατες δηλώσεις του Σβαμπ που να αναφέρουν αυτά που υποστηρίζονται στον ισχυρισμό, δεν έφερε πίσω κανένα αποτέλεσμα. 

Συμπέρασμα 

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ο Κλάους Σβαμπ ουδέποτε είπε ότι η “επανάσταση των πολιτών” “καταστρέφει” την ατζέντα του για τη “Μεγάλη Επανεκκίνηση”. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από ιστότοπο ευρέως γνωστό για τη διάδοση παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας. 

Παράλληλα, στο βίντεο που διαμοιράζεται μαζί με τον ισχυρισμό, φαίνονται δηλώσεις του Σβαμπ από την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του 2017. Τέλος, οι δηλώσεις του παρουσιάζονται εκτός πλαισίου, καθώς ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία επανάσταση των πολιτών που ξεκίνησε ιδίως στις ΗΠΑ, κατά του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο και ο ίδιος δεν υποστήριξε, λέγοντας πως πρέπει να ακολουθηθεί ένας νέος δρόμος – σύστημα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.