Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο ΔΕΝ ήχησε σειρήνα σε ένδειξη υποστήριξης των αγροτώνFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο ΔΕΝ ήχησε σειρήνα σε ένδειξη υποστήριξης των αγροτών

15 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Σειρήνες ήχησαν από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο προς υποστήριξη των Γερμανών αγροτών εν μέσω διαδηλώσεων.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Η ρωσική πρεσβεία του Βερολίνου, σε απάντηση που μας έδωσε, αρνήθηκε την εμπλοκή της στις διαδηλώσεις και την υποτιθέμενη ένδειξη υποστήριξης στους αγρότες. Οι σειρήνες που ακούγονται στο βίντεο προέρχονται από τους ίδιους τους διαδηλωτές, όπως αναφέρεται σε διάφορα γερμανικά ενημερωτικά Μέσα και όπως μας επιβεβαίωσε η αστυνομία του Βερολίνου.

Ένα βίντεο διαμοιράστηκε από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες, δείχνοντας πλάνα από διαμαρτυρίες Γερμανών αγροτών που πήραν μεγάλη διάσταση στις αρχές του 2024. Το βίντεο κυκλοφορεί πλαισιωμένο με τον ισχυρισμό πως η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο ήχησε σειρήνες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των αγροτών στη Γερμανία, σε ένδειξη υποστήριξής τους. Ας εξετάσουμε όμως τι ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: pronews.gr, tilegrafimanews.gr, ilovepatrida.com, globonews.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Πλαίσιο

Το τελευταίο διάστημα διεξήχθησαν πανευρωπαϊκά (Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ελλάδα κλπ.) μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις αγροτών κατά των μέτρων λιτότητας και τις περικοπές επιδοτήσεων που εφαρμόζονται ή τείνουν να εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4). Μάλιστα, πρόσφατα συναντήσαμε και άλλα παραδείγματα παραπληροφόρησης σχετικά με διαδηλώσεις αγροτών ανά την Ευρώπη εδώ, εδώ κι εδώ.

Τι ισχύει

Σε δημοσιεύσεις του ισχυρισμού διαβάζουμε:

“Η ρωσική πρεσβεία εξέφρασε την υποστήριξή της στις διαμαρτυρίες των αγροτών στο Βερολίνο!”

Το βίντεο δείχνει τρακτέρ να έχουν κατακλύσει τον δρόμο μπροστά από ένα κτίριο με τη ρωσική σημαία να κυματίζει από πάνω. Στο βάθος ακούγονται σειρήνες.

Αρχικά, το βίντεο είναι όντως τραβηγμένο έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο όπως φαίνεται παρακάτω.

Στιγμιότυπο οθόνης από το βίντεο του ισχυρισμού

Όπως διακρίνεται και από τις παραπάνω επισημασμένες ομοιότητες, το βίντεο καταγράφηκε πράγματι μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βερολίνο. Αυτή, βρίσκεται στη λεωφόρο Unter den Linden, περίπου 300 μέτρα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και, λόγω της θέσης της στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται στη διαδρομή πολλών διαδηλώσεων που πέρασαν από εκεί.

Τον Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν πολλές κινητοποιήσεις στο Βερολίνο από αγρότες με τρακτέρ προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4). Στις 15 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση αγροτών στο Βερολίνο, ενώ από εγχώρια ενημερωτικά Μέσα φαίνεται πως τα τρακτέρ είχαν γεμίσει τους δρόμους στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, κοντά δηλαδή στη ρωσική πρεσβεία.

Επικοινωνήσαμε με τη ρωσική πρεσβεία του Βερολίνου αλλά και με την Aστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να μας διαφωτίσουν και να μας επιβεβαιώσουν αν έγινε χρήση σειρήνας από την πρεσβεία ως ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης στους αγρότες. Η ρωσική πρεσβεία διέψευσε ρητά τον ισχυρισμό, αναφέροντας τα εξής:

«Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία ενεργοποίησε τις “σειρήνες” της ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαμαρτυρόμενους αγρότες στις 15 Ιανουαρίου 2024 στο Βερολίνο, είναι ψευδείς. Η Πρεσβεία δεν συμμετέχει σε διαδηλώσεις πολιτών στη Γερμανία και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους υποδοχής».

Σε απάντησή της, η βερολινέζικη Aστυνομία δήλωσε:

“Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στις 15 Ιανουαρίου 2024, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν σειρήνες ως μέρος της έκφρασης γνώμης. Η αστυνομία του Βερολίνου δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με τη συμμετοχή της ρωσικής πρεσβείας”.

Εξάλλου και σε εγχώρια γερμανικά Μέσα καταγράφηκε πως σειρήνες, όπως αυτές που ακούγονται στο επίμαχο βίντεο, χρησιμοποιήθηκαν από τους αγρότες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων (πηγή 1, πηγή 2).

Δημοσίευμα της Tagespiel ανέφερε: “Κόρνες και σειρήνες: Κρατούν ξύπνιους πολλούς Βερολινέζους οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις των αγροτών. Τη νύχτα και το απόγευμα της Δευτέρας [15. Ιανουαρίου 2024] ακούγονταν επίσης σειρήνες που έμοιαζαν με τα ηχητικά σήματα της πολιτικής προστασίας ή ακόμη και με συναγερμό αεροπορικής επιδρομής”.

Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ της η NTV ενημερώνει πως “πεταμένες σειρήνες της πυροσβεστικής από τα αποθέματα της ΛΔΓ (Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας), ηχούσαν από τα τρακτέρ πολύ πέρα από την κυβερνητική περιφέρεια”.

Αναζητώντας στο YouTube το σήμα σειρήνας για πυρκαγιές της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ή αλλιώς πρώην Ανατολικής Γερμανίας, βρίσκουμε βίντεο μέσω του οποίου διαπιστώνεται πως η συγκεκριμένη σειρήνα ακούγεται ακριβώς όπως αυτή στο εξεταζόμενο βίντεο. 

Τέλος, σε αναζήτηση με λέξεις – κλειδιά, δεν εντοπίζεται καμία αναφορά/είδηση από διεθνή Μέσα που να κάνει λόγο για στήριξη της ρωσικής πρεσβείας του Βερολίνου στους αγρότες.

Συμπέρασμα

Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν με τον ισχυρισμό ότι η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έδειξε αλληλεγγύη στους αγρότες ηχώντας σειρήνες, σε μια διαδήλωση τον Ιανουάριο του 2024, είναι ψευδή. Η ρωσική πρεσβεία διέψευσε τον ισχυρισμό σε δήλωση που μας έδωσε και τόνισε ότι ουδέποτε προέβη σε τέτοια ενέργεια. Οι σειρήνες προήλθαν από την ίδια τη διαδήλωση των αγροτών, όπως φαίνεται από αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τις κινητοποιήσεις και όπως μας επιβεβαίωσαν οι αστυνομικές Αρχές του Βερολίνου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.