Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός για σχέδιο δολοφονίας του Μακρόν στην ΟυκρανίαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ FAKE NEWS

Ψευδής ισχυρισμός για σχέδιο δολοφονίας του Μακρόν στην Ουκρανία

20 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με γαλλικά Μέσα ενημέρωσης, το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να δελεάσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Ουκρανία για να τον δολοφονήσει και στη συνέχεια να κατηγορήσει τη Ρωσία για τη δολοφονία του.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός γνώρισε ευρεία διάδοση λόγω ψηφιακά τροποποιημένου βίντεο που υποτίθεται ότι απεικόνιζε ρεπορτάζ του France 24. Ωστόσο, ο ίδιος ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας αρνήθηκε ρητά την ύπαρξη τέτοιου ρεπορτάζ ενώ και το γαλλικό προεδρικό μέγαρο χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως γαλλικά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι το πρόσφατα προγραμματισμένο ταξίδι του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην Ουκρανία ακυρώθηκε, λόγω σχεδιαζόμενης θανάσιμης απειλής εναντίον του από τις ουκρανικές Αρχές, στα πλαίσια προβοκάτσιας τους κατά της Ρωσίας.

Μάλιστα, τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία σχεδίαζε τη δολοφονία του Μακρόν αναπαρήγαγε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας, Νμίτρι Μεντβέντεφ, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X, στις 14 Φεβρουαρίου 2024. 

μτφ.: Ο Μακρόν φαίνεται να φοβόταν τόσο πολύ μια πραγματική ή υποτιθέμενη δολοφονία στο ναζιστικό Κίεβο που όχι μόνο ακύρωσε το ταξίδι του εκεί, αλλά αποφάσισε επίσης να μοιραστεί την ικανότητα για πυρηνικά με άλλους Ευρωπαίους. Βέβαια, τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες όπως η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων δεν τον ενδιαφέρουν. Ο κόκορας της Γαλλίας θεωρεί σημαντικότερο απ’ όλα να κράζει πρώτος δυνατά, προσελκύοντας έτσι την προσοχή όλου του ευρωπαϊκού πτηνοτροφείου.
Προφανώς, ο επικεφαλής πτηνοτρόφος από την άλλη πλευρά του ωκεανού θα ευνουχίσει αμέσως τον βραχνό κόκορα της Γαλλίας και o ευνουχισμένος κόκορας του Παρισιού θα συνεχίσει ήσυχα να τσιμπολογάει το σιτάρι από το χέρι του αφέντη. Στην ουσία, όλη η πυρηνική ικανότητα διοικείται από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η διαπεραστική κραυγή του γαλατικού κόκορα μετρήθηκε. Ξύπνησε το πτηνοτροφείο. Το πτηνοτροφείο θορυβήθηκε. Και ο Μακρόν υπενθύμισε για άλλη μια φορά σε όλους ποιος είναι αυτός που τον έχουν καλομάθει.

Ψευδείς ισχυρισμούς αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε καταρρίψει κατά το παρελθόν εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: molwnlave.net, press-gr.com, geostratigika.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τον εν λόγω ισχυρισμό κοινοποίησε στο Facebook και ο Ανδρέας Καψαμπέλης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Alert TV, που έχει μοιραστεί και παλαιότερα ψευδές περιεχόμενο το οποίο έχουμε καταρρίψει (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Τι ισχύει

Στη δημοσίευση του πρώην Ρώσου πρωθυπουργού, Μεντβέντεφ, βλέπουμε πως αναφέρει μεταξύ άλλων: 

Ο Μακρόν φαίνεται να φοβόταν τόσο πολύ μια πραγματική ή υποτιθέμενη δολοφονία στο ναζιστικό Κίεβο που όχι μόνο ακύρωσε το ταξίδι του εκεί, αλλά αποφάσισε επίσης να μοιραστεί την ικανότητα για πυρηνικά με άλλους Ευρωπαίους. 

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε να κυκλοφορεί στο εξωτερικό, κυρίως σε ρωσικά Μέσα (εδώ, εδώ κι εδώ), συνοδευμένος από deepfake βίντεο διάρκειας 40”, το οποίο υποτίθεται πως έδειχνε ρεπορτάζ του France 24 να μεταδίδει ότι ο Μακρόν δεν ταξίδεψε στην Ουκρανία λόγω σχεδίου δολοφονίας του. 

Το deepfake βίντεο:

Στο άνωθεν βίντεο παρουσιάζεται ο δημοσιογράφος του France 24, Julien Fanciulli, να λέει (μετάφραση από τα γαλλικά στα αγγλικά από το Insider):

“Περνάμε σε άλλα νέα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Ουκρανία λόγω απόπειρας δολοφονίας εναντίον του. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών, η απόπειρα αυτή αποτράπηκε από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες υπέκλεψαν την αλληλογραφία και τα τηλεφωνήματα μεταξύ των συμμετεχόντων στην απόπειρα δολοφονίας. Σύμφωνα με το σχέδιο της ουκρανικής κυβέρνησης, η επίθεση είχε ως στόχο να τραβήξει εκ νέου την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία και να επιτρέψει την αύξηση των αποστολών όπλων στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές αρχές σχεδίαζαν να μεταθέσουν την ευθύνη για την επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου στη ρωσική πλευρά και να κατηγορήσουν τη χώρα για τρομοκρατικές τακτικές στον πόλεμο”.

Οι ρωσικοί υπότιτλοι στο αναπαραγόμενο βίντεο μαρτυρούν πως ο ισχυρισμός ξεκίνησε από τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, France 24, από τον οποίο υποτίθεται πως προήλθε το ρεπορτάζ, διέψευσε και κατέρριψε ρητά τον ισχυρισμό, τονίζοντας πως το βίντεο είναι deepfake, δηλαδή δημιουργημένο μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Κάτω από το βίντεο της κατάρριψης του γαλλικού μέσου, αναφέρεται: 

Ένα viral βίντεο υποτίθεται ότι δείχνει ένα απόσπασμα από ένα από τα δελτία ειδήσεων του FRANCE 24 στο γαλλόφωνο κανάλι του. Σε αυτό, ο παρουσιαστής ανακοινώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουκρανία, επειδή οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Όμως η είδηση είναι ψευδής και το βίντεο αποτελεί deepfake, όπως εξηγεί η Emerald Maxwell.

Έπειτα από αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε, δεν προέκυψε από καμία αξιόπιστη πηγή ότι γαλλικά Μέσα μετέδωσαν πως ο Μακρόν απέφυγε να ταξιδέψει στην Ουκρανία λόγω ύπαρξης σχεδίου δολοφονίας του από τους Ουκρανούς. 

Επίσης, γίνεται σαφώς αντιληπτό πως ένα τέτοιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από έναν τόσο μεγάλο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τόσο στη Γαλλία όσο και παγκοσμίως, θα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και θα είχε μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα, καθώς θα είχε προκαλέσει και διπλωματικές αναταραχές ανάμεσα στις δύο χώρες. Τίποτε από αυτά, φυσικά, δεν συνέβη.

Στην πραγματικότητα, ο Γάλλος πρόεδρος όντως δεν έκανε το προγραμματισμένο για τις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2024, ταξίδι του στην Ουκρανία, για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρθηκε (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4).

Με ανακοίνωσή του στις 10 Φεβρουαρίου 2024, το γαλλικό προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων (Le palais de l’Élysée) ενημέρωσε πως ο Μακρόν πραγματοποίησε τηλεφωνική κλήση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ανάγκες των πολιτών. 

Η ψευδής εξεταζόμενη είδηση έκανε την εμφάνισή της λίγες μέρες πριν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ασφαλείας ανάμεσα σε Γαλλία και Ουκρανία, με τον Ζελένσκι μάλιστα να επισκέπτεται το γαλλικό προεδρικό μέγαρο και τον Γάλλο πρόεδρο να τον υποδέχεται (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4). 

Αξίζει να σημειωθεί πως τον ισχυρισμό διέψευσε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε δήλωσή του στο 20 Minutes κάνοντας λόγο για “fake news” ενώ και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Christophe Lemoine, ανέφερε (εδώ το πλήρες βίντεο) πως ο ισχυρισμός αποτελεί μέρος της ρωσικής προπαγάνδας. Μάλιστα, στις 12 Φεβρουαρίου 2024, ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Stéphane Séjourné, αποκάλυψε δημοσίως την ανακάλυψη ενός φιλορωσικού δικτύου προπαγάνδας με την ονομασία “Portal Kombat”, το οποίο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια έρευνας της Υπηρεσίας VIGINUM (αρχειοθετημένη εδώ).

Τέλος, η ψευδής αυτή είδηση καταρρίφθηκε και από άλλους διεθνείς οργανισμούς ελέγχου γεγονότων όπως το Open, το Insider και το Lead Stories

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ουδέποτε αναφέρθηκε από έγκυρα γαλλικά Μέσα πως ο Εμάνουελ Μακρόν ανέβαλε την επίσκεψη στην Ουκρανία λόγω σχεδίου δολοφονίας του από τους Ουκρανούς. Το βίντεο, μέσω του οποίου ξεκίνησε να διαδίδεται η ψευδής αυτή είδηση, δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης και το France 24 διέψευσε κατηγορηματικά τη μετάδοσή του. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.