Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλαιότερο βίντεο με άρματα μάχης σε δρόμους της Αθήνας αναπαράγεται από υποστηρικτές της QAnonΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Παλαιότερο βίντεο με άρματα μάχης σε δρόμους της Αθήνας αναπαράγεται από υποστηρικτές της QAnon

28 Φεβ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει «ξεμούδιασμα» αρμάτων μάχης σε δρόμους της Αθήνας, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά της παγκόσμιας παιδεραστικής, ερπετόμορφης, σατανιστικής συνωμοσίας.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει ληφθεί σε χρονική και θεματική συνάφεια με την στρατιωτική παρέλαση του Μαρτίου του 2019 στην Αθήνα.

Χιλιάδες κοινοποιήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες προβολές μετρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Φεβρουάριο του 2021 ένα βίντεο ληφθέν το 2019, που δείχνει άρματα μάχης να περνούν από δρόμους της Αθήνας. Ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με «σημάδια» δράσης του ελληνικού στρατού προς υποστήριξη της ψευδούς, συνωμοσιολογικής θεωρίας των QAnon.


Παράδειγμα στο Facebook:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου 2021

Πώς παρουσιάστηκε;

Το συγκεκριμένο βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως στο Facebook υπό την ανωτέρω πλαισίωση χάρη σ’ έναν λογαριασμό που συστηματικά αναρτά κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, ειδήσεις κοκ που δήθεν αποκαλύπτουν κάποια παγκόσμια συνωμοσία της «παιδοφιλικής, ερπετόμορφης, σατανικής ελίτ», την οποία προσπαθεί, με «μυστικό τρόπο», να ανατρέψει με «συλλήψεις» και «εκκαθαρίσεις» ο Ντόναλντ Τραμπ και διάφορες δυνάμεις «πιστές» σε αυτό, σημάδια από τις οποίες διαρρέουν μέσω ανώνυμων πληροφοριοδοτών.

Υπό αυτήν την γενική, συνωμοσιολογική, μυστικιστική, αόριστη ομπρέλα το φαινόμενο «QAnon» προσπαθεί να εντάξει στο παντελώς αβάσιμο αφήγημά του επιμέρους ψευδείς ισχυρισμούς και ειδήσεις, κατασκευασμένα ή διαστρεβλωμένα στοιχεία, συνωμοσιολογικές θεωρίες και, διαρκώς διαψευδόμενο, εσχατολογικό και προφητολογικό περιεχόμενο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Πολλούς από τους ισχυρισμούς αυτής της επικίνδυνης συνωμοσιολογίας έχουμε συναντήσει στην Ελλάδα και τους έχουμε καταρρίψει. [παραδείγματα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]


Τι ισχύει;

Για τον αναρτήσαντα, το βίντεο δείχνει «ξεμούδιασμα» των ελληνικών αρμάτων μάχης, υπονοώντας, όπως είναι σαφές από το συνωμοσιολογικό πλαίσιο του προφίλ, ότι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια «επιχείρηση» τάχα σωτηρίας-κάθαρσης.

Για το βίντεο αυτό δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο να συνδέεται με «επιχειρήσεις» του ελληνικού Στρατού Ξηράς κατά της ανωτέρω περιγραφόμενης «ελίτ», ούτε και είναι πρόσφατο.


Συγκεκριμένα, το βίντεο δεν αποτελεί κάποιου είδους αποκάλυψη, καθώς είχε ήδη γίνει «viral» στην πλατφόρμα του TikTok. [πηγή]

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου 2021.

Το βίντεο, στην αυθεντική εκδοχή του, είναι το παρακάτω:

Πράγματι, έχει ληφθεί στην Αθήνα, σε πάροδο της Λ. Κηφισού, στο ύψος της γέφυρας «Ροσινιόλ», στη διασταύρωση με την οδό Κωνσταντινουπόλεως. Το ακριβές σημείο λήψης μπορείτε να το αντιληφθείτε παρακάτω:


Όπως και ο ίδιος ο κάτοχος του υπό εξέταση περιεχομένου διευκρίνισε στο TikTok, δεν πρόκειται για πρόσφατα πλάνα, αλλά προέρχονται από την τελευταία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση το 2019 στην Αθήνα.


Αληθεύει ότι άρματα μάχης έχουν καταγραφεί στην Αθήνα υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς, την περίοδο διεξαγωγής, δηλαδή, της παρελάσεως προς τιμήν της ελληνικής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, και για την οποία προορίζονταν και κατευθύνονταν τα εν λόγω άρματα. [παράδειγμα εδώ κι εδώ]

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το βίντεο έχει ληφθεί το 2019, καθώς το προπορευόμενο «επετειακό» άρμα τύπου Leopard απεικονίζεται και στα στιγμιότυπα της παρέλασης εκείνου του έτους.

πηγή: YouTube

Η αντιστοιχία του στιγμιοτύπου από το υπό εξέταση βίντεο με τα βίντεο από την παρέλαση του 2019 είναι χαρακτηριστική.

Η χρονική ταύτιση είναι ευχερής αποκλείοντας και την αντίστοιχη παρέλαση του 2018, καθώς το αντίστοιχο προπορευόμενο άρμα μάχης ήταν διαφορετικό και είχε ελαφρώς διαφορετική διακόσμηση με εθνικά και στρατιωτικά εμβλήματα.

Πηγή: YouTube.
Πηγή: YouTube.
Σύγκριση των «επετειακών» σημαιοφόρων τεθωρακιμένων οχημάτων.

Συμπέρασμα

Τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στο ότι το βίντεο που εξετάζουμε έχει ληφθεί σε συνάφεια με την παρέλαση του Μαρτίου του 2019 στην Αθήνα.

Η υπονοούμενη συνωμοσιολογική πλαισίωση του βίντεο με άρματα μάχης να κινούνται σε δρόμους της Αθήνας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.