Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake News με βίντεο από φοιτητική διαμαρτυρία του 2013ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Fake News με βίντεο από φοιτητική διαμαρτυρία του 2013

14 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

1. Πλάνα ηθοποιών που παριστάνουν τους νεκρούς χρησιμοποιούνται από τα ΜΜΕ για να τρομοκρατήσουν τους τηλεθεατές. 2. Το βίντεο είναι της Χαμάς που βάζει ζωντανούς να παριστάνουν τα θύματα.

Συμπέρασμα:

Τα πλάνα απεικονίζουν φοιτητική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, έξω από το κτήριο διοίκησης του πανεπιστημίου Al-Azhar, στο Κάιρο. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια πράξη αλληλεγγύης από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας προς τα θύματα των αιματηρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στην πλατεία Rabaa, τον Αύγουστο του 2013. Με απλά λόγια, ενώ τα άτομα που βρίσκονται στο υπό εξέταση βίντεο όντως δεν είναι νεκρά, αφενός αυτό το σκηνικο δεν είναι τωρινό αλλά του 2013 και αφετέρου δεν αποκρύφθηκε το γεγονός ότι τα άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο δεν είναι νεκρά, αντιθέτως επρόκειτο για δημόσια διαμαρτυρία στην οποία ο σκοπός και το σκηνικό ήταν ξεκάθαρα.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται βίντεο το οποίο, σύμφωνα με χρήστες, απεικονίζει ηθοποιούς να παριστάνουν τους νεκρούς για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ακόμα, το ίδιο βίντεο κοινοποιήθηκε με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από την Χαμάς που βάζει ζωντανούς να παριστάνουν τα θύματα. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Ας δούμε τι ισχύει.

Η σχετική δημοσίευση:


Τι ισχύει

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθεί πως η υπό εξέταση δημοσίευση συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες παραπάνω από 1,000 κοινοποιήσεις στην πλατφόρμα του Facebook. Στο βίντεο που την συνοδεύει, βλέπουμε ανθρώπινους σωρούς καλυμμένους με λευκά πανιά. Ωστόσο, ένας εξ’αυτών φαίνεται να κινείται.

Η πλαισίωση της επίμαχης δημοσίευσης είναι προβληματική και παραπέμπει στη θεωρία συνωμοσίας ότι πρόκειται για ηθοποιούς που παριστάνουν τους νεκρούς για τις ανάγκες γυρισμάτων που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των πολιτών.


Το ίδιο βίντεο δημοσιεύθηκε με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από την Χαμάς που βάζει ζωντανούς να παριστάνουν τα θύματα στη Γάζα.

Τον παραπάνω ισχυρισμό δημοσίευσε στο Twitter ο Γιάιρ Νετανιάχου, γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.


Μπορείτε να διαβάσετε και παλαιότερα άρθρα μας με αντίστοιχη θεματολογία:


Αληθεύει;

Στην πραγματικότητα, το υπό εξέταση βίντεο εξασφάλισε ο δημοσιογράφος Mustafa Darwish για το Αιγυπτιακό μέσο «El Badil (البديل)», η λειτουργία του οποίου ανεστάλη στις 22 Απριλίου του 2018.

Τα πλάνα απεικονίζουν φοιτητική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, έξω από το κτήριο διοίκησης του πανεπιστημίου Al-Azhar, στο Κάιρο. [πηγή]

Πηγή: Google Maps

Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια πράξη αλληλεγγύης από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας προς τα θύματα των αιματηρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στην πλατεία Rabaa, τον Αύγουστο του 2013. Με απλά λόγια, ενώ τα άτομα που βρίσκονται στο υπό εξέταση βίντεο όντως δεν είναι νεκρά, αφενός αυτό το σκηνικο δεν είναι τωρινό αλλά του 2013 και αφετέρου δεν αποκρύφθηκε το γεγονός ότι τα άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο δεν είναι νεκρά, αντιθέτως επρόκειτο για δημόσια διαμαρτυρία στην οποία ο σκοπός και το σκηνικό ήταν ξεκάθαρα.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως το υπό εξέταση βίντεο ουδεμία σχέση έχει με «σκηνές τρομοκράτησης» από τα ΜΜΕ ή με «βίντεο της Χαμάς που βάζει ζωντανούς να παριστάνουν τα θύματα». Στη αρχική λήψη του βίντεο βλέπουμε διαμαρτυρία φοιτητών του πανεπιστημίου Al-Azhar, η οποία πραγματοποιήθηκε εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της καταστολής των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Ασφαλείας κατά την διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στην πλατεία Rabaa στο Κάιρο, τον Αύγουστο του 2013.

20 Μαΐου 2021 – Στο άρθρο προστέθηκε ο ισχυρισμός που έκανε ο Γιάιρ Νετανιάχου στο Twitter.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).