Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για την παραλλαγή Δέλτα και το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Αγγλία από Έλληνα καρδιολόγοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση για την παραλλαγή Δέλτα και το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Αγγλία από Έλληνα καρδιολόγο

13 Αυγ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η παραλλαγή Δέλτα «γεννήθηκε» στην Αγγλία εξαιτίας των εμβολίων, ενώ παγκοσμίως φαίνεται ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν τις μεταλλάξεις.

Συμπέρασμα 1:

Τα γραφήματα από την παρατιθέμενη έκθεση του φορέα Public Health England δεν αποτελούν ένδειξη ότι η Δέλτα προέκυψε στην Αγγλία, ούτε ανατρέπουν την παρατήρηση ότι έχει εντοπιστεί από το φθινόπωρο του 2020 στην Ινδία. Όπως και οι υπόλοιπες παραλλαγές ανησυχίας, έχει εντοπιστεί πριν την έναρξη μαζικών εμβολιασμών, και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι «τα εμβόλια προκαλούν τις μεταλλάξεις», αλλά ότι αντίθετα αποτρέπουν την εμφάνιση νέων.

Ισχυρισμός 2:

Η παραλλαγή Δέλτα είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες.

Συμπέρασμα 2:

Η σύγκριση μεταξύ ανόμοιων δειγμάτων, καθώς και αριθμών από περιόδους κατά τις οποίες ο πληθυσμός είχε εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με αυτές πριν από αυτό, δεν αποτελεί ένδειξη ότι η Δέλτα είναι «πολύ λιγότερο επικίνδυνη». Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν σοβαρότερο κίνδυνο για βαριά νόσηση.

Ισχυρισμός 3:

Το γεγονός ότι, από τους νέους θανάτους λόγω COVID-19 με την παραλλαγή Δέλτα, οι μισοί αφορούν άτομα πλήρως εμβολιασμένα δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους ανεμβολίαστους.

Συμπέρασμα 3:

Η σύγκριση δε λαμβάνει υπόψη εμβολιασμένους που πιθανόν να ήρθαν σε επαφή με τον ιό, αλλά να μη νόσησαν ή να παρέμειναν ασυμπτωματικοί και να μην καταγράφηκαν ως κρούσματα. Δεν αποτελούν άμεσα συγκρίσιμα δείγματα ούτε σε επίπεδο ηλικίας, ενώ παραβλέπεται και το γεγονός ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν πρόσωπα άνω των 50 ετών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 98%. Εκτιμήσεις που λαμβάνουν όλους τους παράγοντες υπόψη αναφέρουν αποτελεσματικότητα άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας και θανάτου.

Ισχυρισμός 4:

Έχουν πεθάνει πάνω από 1,400 εξαιτίας εμβολίων.

Συμπέρασμα:

Ενώ μετά από δεκάδες εκατομμύρια εμβολιασμών με AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές δεκάδες θάνατοι έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο ως αποτέλεσμα εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας (σύνδρομο θρόμβωσης μετά θρομβοκυτταροπενίας), ο αριθμός 1,400 θανάτων εξαιτίας εμβολίων είναι αυθαίρετος. Αυτός ο αριθμός προέρχεται πιθανότατα από αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης «Yellow Card» του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες δεν εδραιώνουν αυτόματα αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην εκάστοτε ανεπιθύμητη ενέργεια και ένα δεδομένα εμβόλιο.

Στις αρχές Αυγούστου 2021 κυκλοφόρησαν στο Facebook στατιστικά δεδομένα από έκθεση βρετανικής υγειονομικής αρχής για τις παραλλαγές του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που συνόδευαν αυτές τις αναρτήσεις, η παραλλαγή Δέλτα προέκυψε αρχικά στην Αγγλία εξαιτίας των εμβολίων, είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες παραλλαγές ενώ έχουν πεθάνει πάνω από 1,400 άτομα εξαιτίας των εμβολίων. Ωστόσο, οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Παραδείγματα: kourdistoportocali.com, bahalonews.gr, choratouaxoritou.gr, amfipolinews.blogspot.com

Αρχική πηγή των υπό εξέταση ισχυρισμών είναι ανάρτηση του καρδιολόγου Κωνσταντίνου Αρβανίτη στο Facebook στην οποία αναφέρει τα εξής:

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΑΓΓΛΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ,ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ,ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ.

Έχουμε νεότερα από την Αγγλία που περιέχονται στο πιο πρόσφατο δελτίο του PUBLIC HEALTH ENGLAND με τίτλο:”Sars-Cov-2 variants of concern and variant under investigation” (αριθμός δελτίου 19), που κυκλοφόρησε πριν από μία βδομάδα, την 23η Ιουλίου και περιέχει τα δεδομένα ως την 19η Ιουλίου.

Μεταξύ πολλών άλλων αναφέρεται φυσικά και στην μετάλλαξη Δέλτα, που έχει εξαπλωθεί αρκετά στην Βρετανία, ώστε να αποτελεί πια πάνω από το 90% όλων των νέων μολύνσεων από κορονοϊό.Τα δεδομένα πιο αναλυτικά έχουν ως εξής:


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ – 1

Δείχνει την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, που αποτελεί πια το 99% των νέων κρουσμάτων.

Στο διάγραμμα δε φαίνονται οι σημερινές μολύνσεις, αλλά το ΣΥΝΟΛΟ των μολύνσεων από την αρχή της “πανδημίας” αθροιστικά.Βλέπουμε ότι η καμπύλη της Δέλτα είναι ακόμη ανιούσα (της έχω βάλει κόκκινο βελάκι για ευκρίνεια) ενώ όλες οι άλλες καμπύλες των υπόλοιπων μεταλλάξεων έχουν πρακτικά οριζοντιωθεί προ πολλού (που δείχνει ότι δεν προκαλούν νέες μολύνσεις)


…………………………………………………………………………….

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ – 2

Δείχνει ότι:


– Μέχρι αρχές Μαϊου κυριαρχούσε η μετάλλαξη Αλφα (ανοιχτό ροζ χρώμα), αρχικά γνωστή ως Αγγλική μετάλλαξη.

– Στα μέσα Μαϊου η Αλφα έχει υποχωρήσει σημαντικά, πέφτοντας στα επίπεδα του 20% των νέων μολύνσεων. Η Δέλτα αριθμεί πια το 40% των νέων μολύνσεων (μωβ χρώμα), ενώ άλλο 40% είναι απροσδιόριστο (γκρι χρώμα).

– Από τέλος Μαϊου και μετά η επικράτηση της Δέλτα είναι πλήρης, φτάνοντας σήμερα στο 97% – 98% των νέων μολύνσεων, ενώ το υπόλοιπο 2-3% είναι απροσδιόριστο

……………………………………………………………………………

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ – 3

Η κατάρριψη της ινδικής προέλευσης της Δέλτα!

Αρχικά πολλοί “ειδήμονες” που στην πραγματικότητα είναι σαλτιμπάγκοι, (που απλά είχαν το βύσμα να πιάσουν καίρια πόστα στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, με το αζημίωτο φυσικά) προσπάθησαν να αποδώσουν τις μεταλλάξεις σε τυχαία γεγονότα και να τους δώσουν γεωγραφικές ονομασίες.

Στα πλαίσια αυτού του επιστημονικά αφελούς αφηγήματος, η ινδική μετάλλαξη θα έπρεπε να είχε έρθει στην Βρετανία από ταξιδιώτες που ήρθαν από την Ινδία.

Αλλά τότε όμως θα βλέπαμε να ξεκινάει από μία περιοχή της Βρετανίας και να εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές.Ομως το διάγραμμα αυτό διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το αφήγημα, αφού δείχνει ότι η Δέλτα ξεκίνησε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε πολλές περιοχές της Βρετανίας!

Βλέπουμε τα 9 διαγράμματα, όπου το ένα αφορά το Λονδίνο και τα άλλα 8 αφορούν τα 8 διαμερίσματα της Αγγλίας.Φαίνεται παραστατικά ότι η Δέλτα εμφανίζεται σχεδόν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε όλες τις περιοχές, στις αρχές Μαϊου, ενώ από τα μέσα Μαϊου και πέρα σκαρφαλώνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, πάλι περίπου ταυτόχρονα!Η μετάλλαξη Δέλτα της Αγγλίας ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στην Αγγλία!

Θα πούμε αμέσως από τι γεννήθηκε

…………………………………………………………….

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ – 4

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πλήθος των υπαρχόντων μεταλλάξεων αυξήθηκε από όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί!Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού 2020 δεν υπήρχε σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων.

Το φθινόπωρο του 2020 εμφανίζεται ένας αριθμός στελεχών με ΜΙΑ μόνο μετάλλαξη (το σημειώνω με “1μ”)

Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 που ξεκινούν οι εμβολιασμοί (σημειώνω την έναρξη με κόκκινο βέλος) μειώνονται ραγδαία τα στελέχη με καμία ή μία μόνο μετάλλαξη και σύντομα κυριαρχούν τα στελέχη με 2 μεταλλάξεις (2μ), ενώ ένα πολύ σημαντικό μερίδιο κατακτούν τα στελέχη με 3 μεταλλάξεις (3μ) και ένα μικρότερο μερίδιο παίρνουν και τα στελέχη με 4 ή περισσότερες μεταλλάξεις (4μ)!

Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι μεταλλάξεις προάγονται κυρίως από τους μαζικούς εμβολιασμούς, που δεν πρέπει να γίνονται εν μέσω έξαρσης μιας πανδημίας, (έστω και με τον νεόκοπο ορισμό της “πανδημίας”)

……………………………………………………………………..

ΠΙΝΑΚΑΣ – 5

Εδώ φαίνεται ότι όλο και περισσότερο η Δέλτα δείχνει να στρέφει την προτίμησή της προς στους εμβολιασμένους!

Στο αμέσως προηγούμενο δελτίο από την Βρετανία, που βγήκε μόλις 2 βδομάδες πριν από αυτό που αναλύουμε σήμερα (αφορούσε από 1 Φεβρουαρίου έως 25 Ιουνίου) οι νέες μολύνσεις από Δέλτα αφορούσαν περίπου το 1/3 εμβολιασμένους και 2/3 ανεμβολίαστους. Πιο συγκεκριμένα είχαν:

Εμβολιασμένοι: 34 % (Με 2 δόσεις: 10 % )

Ανεμβολίαστοι: 66 %

Στο παρόν δελτίο τα πράγματα άλλαξαν εις βάρος των εμβολιασμένων! Ηταν πια περίπου μισοί-μισοί οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους. Συγκεκριμένα:

Εμβολιασμένοι: 48 % (Με 2 δόσεις: 19 % ) !!

Ανεμβολίαστοι: 52 %

Η αύξηση αφορούσε κυρίως τους πλήρως εμβολιασμένους (2 δόσεις) που σε αυτές τις 2 βδομάδες το ποσοστό τους σχεδόν διπλασιάστηκε (από 10% σε 19%)!

Ίσως σκεφτεί κάποιος ότι στο διάστημα αυτό αυξήθηκε και ο αριθμός των εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό, οπότε είναι αναμενόμενο να αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό τους μεταξύ των μολυσμένων.

Πρώτα από όλα, αυτός που θα διατυπώσει τέτοιο επιχείρημα, δείχνει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν πιστεύει ότι τα εμβόλια κάνουν αξιόλογη προστασία, διότι αν έκαναν, γιατί να αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασμένων τόσο ραγδαία, μέσα σε 2 βδομάδες;

Αλλά θα το απαντήσουμε και επί της ουσίας:

1) Τις δύο αυτές εβδομάδες το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αυξήθηκε, αλλά μόνο κατά 3% (από 48% σε 51%). Αυτό όμως ΔΕΝ δικαιολογεί τον διπλασιασμό του ποσοστού τους στις νέες λοιμώξεις, από το 10% στο 19%.

2) Το ποσοστό ΟΛΩΝ των εμβολιασμένων (είτε με μία, είτε με δύο δόσεις) αυξήθηκε, αλλά μόλις κατά 2% (από 65% σε 67%) πράγμα που δεν δικαιολογεί την αύξηση του ποσοστού τους ανάμεσα σε νέες λοιμώξεις κατά 14% ολόκληρες μονάδες (από 34% σε 48%)!

Αν αυτή η αυξητική τάση συνεχιστεί και στο επόμενο δελτίο, (που αναμένεται σε μία βδομάδα), θα είναι πολύ κακά τα μαντάτα για τους εμβολιασμένους.

__________________________________________

ΘΑΝΑΤΟΙ

Εδώ διατηρείται η τάση που φάνηκε στο προηγούμενο δελτίο:

Οι νεκροί είναι περίπου τα 2/3 εμβολιασμένοι και το 1/3 ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα είχαν:

Προηγούμενο δελτίο (ως 25 Ιουνίου).

– Εμβολιασμένοι: 63,9 % – Ανεμβολίαστοι: 36,1 %

Παρόν δελτίο:- Εμβολιασμένοι: 63,3 % – Ανεμβολίαστοι: 36,7 %

Μηδαμινές οι αποκλίσεις αν δούμε το σύνολο όλων των εμβολιασμένων.Ομως, αισθητή άνοδο θανάτων είχαν οι πλήρως εμβολιασμένοι (με 2 δόσεις) που από το 46,3 % πήδηξαν στο 53,3 %!

____________________________________________

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1) Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει πλήρως (ευτυχώς γιατί είναι η λιγότερο επικίνδυνη από όλες τις προηγούμενες)

2) Ξεκίνησε ταυτόχρονα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Αγγλίας, άρα είναι γηγενής και όχι εισαγόμενη από Ινδία.

3) Κατά πάσα πιθανότητα η ταυτόχρονη εμφάνιση παρόμοιων μεταλλάξεων σε πολλά σημεία του πλανήτη, που συμπίπτει και με την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών επιβεβαιώνει ότι αυτές προάγονται από τους μαζικούς εμβολιασμούς όταν αυτοί γίνονται εν μέσω πανδημίας. Κάτι που το ξέραμε από παλιά, βέβαια, αλλά οι “ειδικοί” έδειξαν ότι στην παρούσα φάση μάλλον το “ξέχασαν”, μπροστά στην φούρια τους να εμβολιάσουν ακόμη και τα δέντρα.

4) Στην Αγγλία δεν κολλούν την μετάλλαξη Δέλτα περισσότεροι ανεμβολίαστοι, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, αλλά στα νέα κρούσματα είναι πια περίπου μισοί-μισοί.

5) Στους θανάτους όμως, πάνω από τους μισούς νεκρούς (53,3%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Αν βάλουμε μαζί τους και τους εμβολιασμένους με μία μόνο δόση, τότε σχηματίζουν το 63,3% όλων των θανάτων.Οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να είναι στα επίπεδα που ήταν, δηλαδή του 36-37%.

__________________________________________

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Μην ξεχνούμε ότι οι Βρετανοί, για να πιάσουν οι εμβολιασμένοι τα όποια νούμερα δείχνει ο πίνακας, κατέβαλαν έναν πολύ βαρύ φόρο αίματος.

Γιατί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 Ιουλίου) είχαν:

– 1.403 θανάτους,- 1.007.253 παρενέργειες, μετά από εμβολιασμό!

Αυτά τα νούμερα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν και να συνυπολογιστούν κατά κάποιον τρόπο, με τα νούμερα του πίνακα, οπότε η πλάστιγγα θα αρχίσει να γέρνει απότομα…Γιατί η παρακολούθηση των συνεπειών ενός εμβολιασμού δεν ξεκινάει από τους επιζώντες του εμβολιασμού, αλλά από την ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ έναρξης των εμβολιασμών.

Την εν λόγω ανάρτηση κοινοποίησε, επιδοκιμάζοντάς την, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας:

Στιγμιότυπο που ελήφθη από το Facebook, 08 Αυγούστου 2021

Τι ισχύει

Με δηλώσεις του κ. Αρβανίτη σχετικά με τη πανδημία και τα εμβόλια για την COVID-19 έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είχε συμβεί και σε αντίστοιχη περίπτωση τον Ιούνιο του 2021, ο κ. Αρβανίτης επικαλέστηκε δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σε έκθεση του βρετανικού φορέα υγείας Public Health England, με τίτλο “SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, Technical briefing 19“. Τα γραφήματα που παρέθεσε στην υπό εξέταση ανάρτηση του, προέρχονται όντως από την προαναφερθείσα έκθεση.

Προέλευση της παραλλαγής Δέλτα

Σύμφωνα με γράφημα της έκθεσης (Figure 7, σελ. 24 του pdf), η παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2 έγινε σταδιακά η συχνότερα καταγραφόμενη και πλέον επικρατής παραλλαγή του ιού σε όλες τις περιφέρειες της Αγγλίας. Ωστόσο, ούτε από τα γραφήματα, ούτε από τα στατιστικά δεδομένα που συνόδευαν την έκθεση, δεν προκύπτει ότι η παραλλαγή αυτή ξεκίνησε από την Αγγλία.

Στην έκθεση παρατίθενται δεδομένα εργαστηριακού εντοπισμού της συγκεκριμένης παραλλαγής, και δεν διατυπώνεται κανένας ισχυρισμός, ή έστω υπόθεση, από την βρετανική αρχή σχετικά με τον χρόνο και τόπο προέλευσής της. Σε κάποιες περιοχές εμφανίζεται υψηλός επιπολασμός της Δέλτα, που απεικονίζεται με μωβ χρώμα, νωρίτερα από άλλες (εικόνες των North East και North West), υποδηλώνοντας ενδεχόμενες πολλαπλές εστίες εισόδου της παραλλαγής μέσω της Ινδίας, όπου πρώτα παρατηρήθηκε.

Δεν εντοπίσαμε καμία άλλη επίσημη πηγή, όπως επιστημονική μελέτη, άρθρο ή έκθεση φορέα υγείας, που να τεκμηριώνει ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίστηκε αρχικά στην Αγγλία.

Με λίγα λόγια, ο εντοπισμός κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής σε έναν συγκεκριμένο εύρος χρόνου δεν αποτελεί από μόνος του απόδειξη ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή εμφανίστηκε αρχικά στην Αγγλία.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα γραφήματα, που δείχνουν στοιχεία εντός του 2021, δεν ανατρέπουν το γεγονός ότι η παραλλαγή Δέλτα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ήδη από τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι οι εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις στον SARS-CoV-2. Όπως είχαμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα μας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η σχετική βιβλιογραφία επισημαίνουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων αυξάνεται όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός, και καθώς τα εμβόλια συνδράμουν σημαντικά στην αποτροπή αυτής της εξάπλωσης, αποτρέπουν και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Το πρώτο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, ήταν διαφορετικό από το στέλεχος D614G που καταγράφηκε στις αρχές του 2020 και προκάλεσε το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Και οι 4 παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 για τις οποίες έχει επιβεβαιωθεί σημαντικά αυξημένος κίνδυνος και έχουν ονομαστεί «παραλλαγές ανησυχίας» (Variants Of Concern), είχαν εντοπιστεί πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020, όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Έτσι, το στέλεχος Άλφα («βρετανικό») είχε εντοπιστεί από το Σεπτέμβριο, το Βήτα («νοτιοαφρικάνικο») από το Μάιο, το Γάμμα («βραζιλιάνικο») από το Νοέμβριο και το Δέλτα («ινδικό») από τον Οκτώβριο.

Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η επικινδυνότητα της Δέλτα είναι «πολύ μικρότερη» από τις προηγούμενες, μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό άρθρο μας γιατί η εξαγωγή συμπερασμάτων από πίνακες έκθεσης του φορέα Public Health England είναι αυθαίρετη και παραπλανητική, ενώ, σύμφωνα με πιο πρόσφατη βιβλιογραφία, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μάλλον σοβαρότερος, και όχι το αντίστροφο. Στην υπό εξέταση ανάρτηση δεν εισφέρεται κάποιο συγκεκριμένο επιστημονικό δεδομένο, μελέτη ή έρευνα που να υποστηρίζει ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι η λιγότερο επικίνδυνη.

Σύγκριση εμβολιασμένων με ανεμβολίαστους

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, ο κ. Αρβανίτης ισχυρίζεται πως το γεγονός ότι οι μισοί από τους θανάτους αφορούν εμβολιασμένους, δείχνει ότι η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους εμβολιασμένους παρά για τους ανεμβολίαστους.

Καταρχάς, η εν λόγω σύγκριση δεν λαμβάνει υπόψη το πλήρες δείγμα των εμβολιασμένων που ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό, παρά μόνο όσους ήρθαν σε επαφή, νόσησαν, και καταγράφηκαν ως κρούσματα μετά από τεστ, κάτι που επισημάναμε και σε προηγούμενα άρθρα μας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως τα εμβόλια εκτιμάται ότι προσφέρουν προστασία έναντι μόλυνσης και μετάδοσης, ενώ δεν αποκλείεται ένας αριθμός εμβολιασμένων να ερχόταν σε επαφή με τον ιό αλλά να μην καταγραφόταν ως κρούσμα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητα που χρησιμοποιήθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, πρώτα εμβολιάστηκαν ηλικιωμένοι ενήλικες, νεαρά άτομα με υποκείμενα νοσήματα αλλά και επαγγελματικές ομάδες με καίριο λόγο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως για παράδειγμα υγειονομικοί υπάλληλοι. Με αυτό το τρόπο οι αρχές προσπάθησαν να αποφύγουν νοσηλείες και θανάτους ανάμεσα στις πλέον ευπαθείς ή εκτεθειμένες ομάδες του πληθυσμού. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Αθροιστικό ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών με μία (επάνω) ή δύο (κάτω) δόσεις στην Αγγλία, συναρτήσει του χρόνου. [πηγή]

Όπως βλέπουμε και στα διαθέσιμα δεδομένα εμβολιασμού, οι γηραιότερες ηλικιακές ομάδες, συγκριτικά με τους ηλικιακά νεότερους, είχαν λάβει, σε σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά, τουλάχιστον μία δόση ή και τις δύο δόσεις εμβολίου. Επίσης, μέσα στους πρώτους μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, εκτιμήθηκε ότι είχαν αποτραπεί τουλάχιστον 10,000 θάνατοι, και, έως 23 Ιουλίου, εκτιμάται ότι έχουν αποτραπεί περίπου 60,000 θάνατοι, και πάνω από 2.2 εκατομμύρια μολύνσεις.

Εκτιμώμενη μείωση σε μολύνσεις και θνητότητα ως αποτέλεσμα εμβολιασμού έναντι της COVID-19. [πηγή]

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα η θνητότητα αυξάνεται εκθετικά όσο μεγαλώνει η ηλικία, δηλαδή με μια μικρή διαφορά στη μέση ηλικία μπορεί να υπάρχουν πολλαπλάσιοι θάνατοι στον εκάστοτε πληθυσμό. Κατά συνέπεια, σε αυτό το πλαίσιο, είναι πλήρως παραπλανητική η σύγκριση μιας ομάδας σημαντικά μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και νέων ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, με μια ομάδα νεότερων ατόμων. Με απλά λόγια, ανάμεσα σε 39 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους πολίτες έως τις 7 Αυγούστου 2021, οι αναμενόμενοι θάνατοιεάν αυτοί οι 39 εκατομμύρια δεν είχαν εμβολιαστεί, θα ήταν κατά δεκάδες χιλιάδες φορές περισσότεροι, όχι μόνο μερικές εκατοντάδες. Στην εκτίμηση αυτή έχει προβεί και ο ίδιος ο επιστημονικός φορέας (PHE) σε έκθεσή του σχετικά με το αντίκτυπο των εμβολίων σε επίπεδα μολύνσεων, θνητότητας και επιπολασμού.

Παρατηρούμενη και αναμενόμενη (χωρίς εμβόλια – πράσινη γραμμή) εξέλιξη του αριθμού των νοσηλευομένων ασθενών άνω των 65 ετών με κορωνοϊό. [πηγή]

Σε έκθεση της PHE που δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου 2021, αναφέρεται ότι η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων για την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech) έναντι νοσηλείας μετά από μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα, εκτιμάται σε πάνω από 90% μετά από δύο δόσεις, ποσοστά παρόμοια με αυτά για την παραλλαγή Άλφα.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται από την στατιστική υπηρεσία Office for National Statistics, στην Αγγλία το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ανά ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών ξεπερνά το 96% και κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι κυμαίνεται κοντά στο 98% (στοιχεία έως 18 Ιουλίου). Στους κάτω των 50 το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 67% περίπου για τους άνω των 16 ετών (περίπου 2/3 για ηλικίες 18-49), με το ποσοστό σε όλη τη χώρα συνολικά να βρίσκεται περίπου στο 58%.

Ενδεικτικά το γεγονός ότι το 98% του πληθυσμού άνω των 50 ετών, το οποίο είχε εμβολιαστεί, «έδωσε» περίπου τους μισούς καταγραφόμενους θανάτους λόγω COVID-19 μετά από μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα, ενώ το υπόλοιπο 2%, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί, έδωσε τους άλλους μισούς, αποτελεί σοβαρή ένδειξη υψηλής αποτελεσματικότητας των εμβολίων ως προς την προστασία απέναντι στο θάνατο. Αντίστοιχα, σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, το γεγονός ότι οι 34 στους 45 θανάτους (ποσοστό άνω του 75%) αφορούσαν μη εμβολιασμένα άτομα, ενώ μόνον 4 (δηλαδή σχεδόν 9%) πλήρως εμβολιασμένους, αποτελεί επίσης σοβαρή ένδειξη ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι θανάτου από τη νόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι το εν λόγω 9% προέρχεται από την ομάδα που αντιπροσωπεύει το 67% του πληθυσμού.

Θάνατοι εξαιτίας εμβολίων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το εμβόλιο ιϊκού φορέα της AstraZeneca, που έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει συσχετισθεί η σοβαρή αλλά εξαιρετικά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του συνδρόμου θρόμβωσης μετά θρομβοπενίας. Σε 30.8 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις εμβολίων στην Αγγλία κατεγράφησαν 260 περιπτώσεις του συνδρόμου, ενώ οι συνολικοί θάνατοι ήταν περίπου 50. Δεν εντοπίσαμε, ωστόσο, κάποια επιστημονική πηγή ή ανάλυση βρετανικών φορέων υγείας που να δείχνει ότι οι θάνατοι εξαιτίας των εμβολίων είναι πάνω από 1,400.

Τον αριθμό των 1,400 νεκρών προσεγγίζουν οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης Yellow Card, που είναι ανάλογο με το αμερικανικό VAERS και την ευρωπαϊκή υπηρεσία EudraVigilance. Εξ ορισμού, πρόκειται για στατιστικά δεδομένα αναφορών προς περαιτέρω διερεύνηση, όπως πιθανές-ύποπτες περιπτώσεις ανεπιθύμητων συμβάντων που έχουν χρονική αλλά όχι απαραίτητα αιτιολογική, συσχέτιση με το εκάστοτε εμβόλιο. Εν ολίγοις τα δεδομένα από αναφορές φορέων φαρμακοεπαγρύπνησης δεν μπορούν να χρησιμοποιούν άμεσα ως τεκμήριο για σύνδεση μια ανεπιθύμητης ενέργειας ή παρενέργειας με ένα δεδομένο εμβόλιο, καθώς αυτή η σύνδεση εδραιώνεται κατόπιν ξεχωριστής διερεύνησης της κάθε περίπτωσης. Με το ζήτημα της εσφαλμένης χρήσης αυτών των δεδομένων έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.

Όπως εξηγείται από τους βρετανικούς φορείς υγείας, όσον αφορά την εξέταση στοιχείων από αναφορές στο Yellow Card έως 28 Ιουλίου 2021:

Ο εμβολιασμός και η επιτήρηση μεγάλου πληθυσμού σημαίνει ότι, τυχαία, ορισμένοι άνθρωποι θα βιώσουν και θα αναφέρουν μια νέα ασθένεια ή ανεπιθύμητο συμβάν τις ημέρες και εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ένα υψηλό ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν νωρίς στην εκστρατεία εμβολιασμού ήταν πολύ ηλικιωμένοι και/ή είχαν προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Η γήρανση και οι χρόνιες υποκείμενες ασθένειες καθιστούν πιο πιθανό να συμβούν τυχαία ανεπιθύμητα συμβάντα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των εμβολιασμένων ατόμων. Είναι επομένως σημαντικό να εξετάσουμε προσεκτικά αυτές τις αναφορές για να διακρίνουμε πιθανές παρενέργειες από ασθένειες που θα είχαν συμβεί ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό. Θανατηφόρες περιπτώσεις που σχετίζονται με εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος με μειωμένα αιμοπετάλια περιγράφονται παραπάνω.

Μέρος της συνεχούς ανάλυσής μας περιλαμβάνει αξιολόγηση των φυσικών ποσοστών θανάτου με την πάροδο του χρόνου, για να καθοριστεί εάν συμβαίνουν συγκεκριμένες τάσεις ή μοτίβα που ενδέχεται να υποδηλώνουν ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων. Βάσει της ηλικιακής διαστρωμάτωσης όλων των αιτιών θνησιμότητας στην Αγγλία και την Ουαλία, η οποία ελήφθη από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών για τις εγγραφές θανάτων, αναμένεται να έχουν συμβεί αρκετές χιλιάδες θάνατοι, φυσικά, εντός 7 ημερών μετά από τα πολλά εκατομμύρια των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Ο MHRA (δηλαδή η αρμόδια ρυθμιστική αρχή Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) έχει λάβει 478 αναφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο για ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες ως περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής πέθανε λίγο μετά τον εμβολιασμό για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, 1.024 αναφορές για το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca, οκτώ για το COVID-19 Vaccine Moderna και 26 όπου η μάρκα του εμβολίου ήταν απροσδιόριστη. Οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές αφορούσαν ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενη ασθένεια. Η χρήση των εμβολίων έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των εκστρατειών και, ως εκ τούτου, το ίδιο και η αναφορά θανατηφόρων γεγονότων με χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, ωστόσο, αυτό δεν υποδηλώνει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των αναφερόμενων θανάτων. Η ανασκόπηση των μεμονωμένων αναφορών και των μοτίβων των αναφορών δεν υποδηλώνει ότι τα εμβόλια έπαιξαν ρόλο σε αυτούς τους θανάτους.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση ανάρτηση του κ. Αρβανίτη σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19 περιλαμβάνει ισχυρισμούς οι οποίοι δεν βασίζονται στην έκθεση της βρετανικής υγειονομικής αρχής Public Health England και τα γραφήματά της.

Τα γραφήματα από την παρατιθέμενη έκθεση του φορέα Public Health England δεν αποτελούν ένδειξη ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίστηκε αρχικά στην Αγγλία, ούτε ανατρέπουν την παρατήρηση ότι έχει εντοπιστεί από το φθινόπωρο του 2020 στην Ινδία. Οι γνωστές «παραλλαγές ανησυχίας», συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα), έχουν εντοπιστεί πριν την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, ενώ τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι τα εμβόλια προκαλούν μεταλλάξεις στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η παραλλαγή Δέλτα, με βάση τα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη. Ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε σύγκριση μεταξύ ανόμοιων δειγμάτων. Επίσης δεν προκύπτει από την έκθεση ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα στους εμβολιασμένους. Εκτιμήσεις που λαμβάνουν όλους τους παράγοντες υπόψη αναφέρουν αποτελεσματικότητα άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας και θανάτου.

Τέλος, ενώ μετά από δεκάδες εκατομμύρια εμβολιασμών με AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές δεκάδες θάνατοι έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο ως αποτέλεσμα εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας (σύνδρομο θρόμβωσης μετά θρομβοκυτταροπενίας), ο αριθμός 1,400 θανάτων εξαιτίας εμβολίων είναι αυθαίρετος. Αυτός ο αριθμός προέρχεται πιθανότατα από αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης «Yellow Card» του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες δεν εδραιώνουν αυτόματα αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην εκάστοτε ανεπιθύμητη ενέργεια και ένα δεδομένα εμβόλιο.