Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο αυτό ΔΕΝ δείχνει γυναίκα να πεθαίνει από εμβόλιο για την COVID-19 στο ΙσραήλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο αυτό ΔΕΝ δείχνει γυναίκα να πεθαίνει από εμβόλιο για την COVID-19 στο Ισραήλ

4 Νοε
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε βίντεο από το Ισραήλ φαίνεται να παραλαμβάνεται νεαρή γυναίκα 13 ετών από ασθενοφόρο, εξαιτίας σοβαρής παρενέργειας του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19, που οδήγησε στο θάνατό της. Αποτελεί παράδειγμα ότι το εμβόλιο τροποποιεί το DNA.

Συμπέρασμα:

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο υπό εξέταση βίντεο δεν απεικονίζεται θάνατος κοριτσιού 13 χρονών, και το περιστατικό δεν έχει καμία επιβεβαιωμένη σχέση με εμβόλιο για την COVID-19. Οι ισχυρισμοί για την ηλικία της εικονιζόμενης και ότι απεβίωσε αφορούν πιθανότατα άλλη περίπτωση, συγκεκριμένα το θάνατο αγοριού 13 ετών στη Βραζιλία. Παράλληλα, το μόνο στοιχείο που συνδέει το περιστατικό με εμβολιασμό είναι η φωνή που ακούγεται στο βίντεο να κάνει ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια έναντι της COVID-19. Η συσχέτιση του εξεταζόμενου περιστατικού με εμβόλιο για την COVID-19 έχει απορριφθεί από την υπηρεσία άμεσης βοήθειας «Ερυθρός Αστέρας του Δαβίδ», καθώς εκπρόσωπός της δήλωσε σε οργανισμό ελέγχου γεγονότων ότι η νεαρή γυναίκα είναι 23 ετών και της παρασχέθηκε άμεση ιατρική περίθαλψη για χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι το περιστατικό που κατεγράφη σε αυτό το βίντεο συνέβη εξαιτίας εμβολίου της Pfizer ή οποιουδήποτε εμβολίου για την COVID-19.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2021 κυκλοφόρησε σε λογαριασμούς του Facebook ένα βίντεο από το Ισραήλ, με τον ισχυρισμό ότι δείχνει νεαρή γυναίκα ή κορίτσι 13 ετών να πεθαίνει εξαιτίας εμβολίου για την COVID-19. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός διαμοιράστηκε δεκάδες χιλιάδες φορές από λογαριασμούς στο Facebook:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 01-11-2021 στο Facebook

Το επίμαχο βίντεο είναι το εξής:

Τι ισχύει

Η τοποθεσία λήψης είναι πράγματι στο Ισραήλ, καθώς το υπό εξέταση συμβάν έλαβε χώρα πλησίον της στάσης Yafo Center, στην οδό Jaffa, στην Ιερουσαλήμ.

Επάνω: στιγμιότυπο από το υπό εξέταση βίντεο. Κάτω, στιγμιότυπο από το Google Maps

Το εν λόγω βίντεο είχε κυκλοφορήσει τις ίδιες ημέρες ευρέως στο Twitter και σε πλατφόρμες όπως το bitchute.com, ωστόσο ουδέποτε αναφέρθηκε ότι η γυναίκα που απεικονίζεται στο βίντεο τελικά πέθανε. Σε ορισμένες αναρτήσεις, ωστόσο, είχε αναφερθεί στα σχόλια ως σχετικό το περιστατικό θανάτου ενός 13χρονου αγοριού στη Βραζιλία μερικές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του.

Απευθυνθήκαμε στον πιστοποιημένο οργανισμό ελέγχου γεγονότων The Whistle από το Ισραήλ, και μας ανέφεραν ότι δεν έχουν εντοπίσει να κυκλοφορεί καμία είδηση με θέμα το θάνατο νεαρής γυναίκας εξαιτίας εμβολίου στην Ιερουσαλήμ ή γενικότερα στο Ισραήλ.

Επιπρόσθετα, η μόνη πηγή για τη σύνδεση του συμβάντος με εμβόλιο για την COVID-19 είναι ο λήπτης του βίντεο, που φωνάζει στα εβραϊκά:

[σ.σ. αυτό που βλέπετε] είναι από το Pfizer!

Μάλιστα ο κύριος που ακούγεται να μιλά στο βίντεο διατείνεται, στα εβραϊκά και τα αγγλικά, ότι τα εμβόλια μεταλλάσσουν το ανθρώπινο DNA και συμβουλεύει τους ακροατές να μην εμβολιαστούν γιατί γεννήθηκαν υγιείς ενώ το εμβόλιο θα “ανακατέψει το DNA” τους και θα χρειάζεται να παίρνουν συνεχώς νέες δόσεις “σαν ναρκομανείς”. Κατά συνέπεια, η μόνη πηγή για τον ισχυρισμό ότι το εκτυλισσόμενο περιστατικό προήλθε από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech, είναι ένας άγνωστος κύριος που ακούγεται στο επίμαχο βίντεο να διατυπώνει ψευδοεπιστημονικούς, αβάσιμους, ισχυρισμούς για τα mRNA εμβόλια έναντι της COVID-19. Αντίστοιχους ψευδείς ισχυρισμούς για τα εν λόγω εμβόλια έχουμε εξετάσει σε αρκετά άρθρα μας κατά τη περίοδο της πανδημίας. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4]

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, κατόπιν της επικοινωνίας μας με τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων The Whistle από το Ισραήλ, ο Uri Cohen, μέλος της ομάδας, επικοινώνησε με τονΕρυθρό Αστέρα του Δαβίδ(αντίστοιχη υπηρεσία με τον Ερυθρό Σταυρό), και σύμφωνα με τον με εκπρόσωπο της υπηρεσίας, η γυναίκα είναι ηλικίας 23 ετών και της προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια για χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο υπό εξέταση βίντεο δεν απεικονίζεται θάνατος κοριτσιού 13 χρονών, και το περιστατικό δεν έχει καμία επιβεβαιωμένη σχέση με εμβόλιο για την COVID-19. Οι ισχυρισμοί για την ηλικία της εικονιζόμενης και ότι απεβίωσε αφορούν πιθανότατα άλλη περίπτωση, συγκεκριμένα το θάνατο αγοριού 13 ετών στη Βραζιλία.

Παράλληλα, το μόνο στοιχείο που συνδέει το περιστατικό με εμβολιασμό είναι η φωνή που ακούγεται στο βίντεο να κάνει ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια έναντι της COVID-19. Η συσχέτιση του εξεταζόμενου περιστατικού με εμβόλιο για την COVID-19 έχει απορριφθεί από την υπηρεσία άμεσης βοήθειας «Ερυθρός Αστέρας του Δαβίδ», καθώς εκπρόσωπός της δήλωσε σε οργανισμό ελέγχου γεγονότων ότι η νεαρή γυναίκα είναι 23 ετών και της παρασχέθηκε άμεση ιατρική περίθαλψη για χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι το περιστατικό που κατεγράφη σε αυτό το βίντεο συνέβη εξαιτίας εμβολίου της Pfizer ή οποιουδήποτε εμβολίου για την COVID-19.