Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα στατιστικά νοσηλειών COVID-19 από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο ΔΕΝ συνιστούν απόδειξη για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίωνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Τα στατιστικά νοσηλειών COVID-19 από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο ΔΕΝ συνιστούν απόδειξη για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων

15 Νοε
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Τα στατιστικά δεδομένα νοσηλειών COVID-19 από το Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο-Πανάνειο στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 3 Νοεμβρίου 2021, συντρίβουν το αφήγημα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Συμπέρασμα 1:

Πρόκειται για στιγμιαία εικόνα ενός μόνο νοσοκομείου, με πολύ μικρό αριθμό ασθενών. Δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους ή μερικώς, ούτε παρέχονται άλλα στοιχεία ή κλινικά χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα. Από τη συνολική επισκόπηση των νοσηλευομένων σε διασωλήνωση ανά την Ελλάδα, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, ο πλήρης εμβολιασμός έναντι της COVID-19 παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αποτροπή βαριάς νόσου.

Ισχυρισμός 2:

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις 29 Οκτωβρίου 2021 δήλωσε ότι οι εμβολιασμένοι, όταν νοσήσουν από COVID-19, το περνάνε σαν μία απλή γρίπη. Πρόκειται για εξαπάτηση όσων εμβολιασμένων νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση, καθώς τους είχε διαβεβαιώσει ότι, αφού είναι εμβολιασμένοι, δεν κινδυνεύουν, και ότι, αν τυχόν κολλήσουν και νοσήσουν, θα το περάσουν σαν μία απλή γριπούλα.

Συμπέρασμα 2:

Ο Υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε τα διαθέσιμα επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία, ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι απόλυτα, τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου. Μετέφερε και στατιστικά δεδομένα νοσηλειών που δείχνουν ότι αν και σε μικρό ποσοστό αναλογικά, ανάμεσα σε νοσηλευομένους με κορωνοϊό συγκαταλέγονται και εμβολιασμένοι.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στις αρχές Νοεμβρίου 2021 ένας πίνακας στατιστικών δεδομένων για τις νοσηλείες COVID-19 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου φαίνεται ότι στις 3 Νοεμβρίου 2021 νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ τρεις εμβολιασμένοι και ένας ανεμβολίαστος εκ των οποίων ήταν διασωλωμένοι οι 2 εμβολιασμένοι ασθενείς και ο ένας ανεμβολίαστος. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν απόδειξη για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Παραδείγματα: makeleio.gr, oimaskespeftoun.blogspot.com, nikosantoniadis.tv

Το στιγμιότυπο από τις νοσηλείες του Γενικού Νοσοκομείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» κατά την 3η Νοεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο της Κρήτης διέδωσαν αρχικά ο αυτοαποκαλούμενος ερευνητής και ιατρός Δημήτρης Ποντίκας και ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης και οι δυο εκ των οποίων έχουν εκτενές ιστορικό διάδοσης ψευδών ισχυρισμών για την COVID-19 και τα εμβόλια κατά της νόσου.

Στιγμιότυπο της επίμαχης ανάρτησης στο Facebook

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ !!!!!! ΟΙ 7 ΣΤΟΥΣ 18 ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΟΒΙΝΤ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ (38,89 %) – ΟΙ 3 ΣΤΟΥΣ 4 ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ (75%) – Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ (50%) – ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΜΗ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ (100%) !!!!!! ΕΝΤΑΞΕΙ, ΚΥΡΙΕ ΠΛΕΥΡΗ ;;; ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ “ΑΠΛΗΣ ΓΡΙΠΗΣ” ;;;

Τα ίδια τα στοιχεία τους συντρίβουν το αφήγημα ότι και αν ακόμα νοσήσουν οι εμβολιασμένοι, το περνάνε ήπια. Πώς το είπε ο κ. Πλεύρης; “Σαν απλή γρίπη”.

Ωραία λοιπόν.

Με “απλή γρίπη” νοσηλεύονται με κόβιντ οι 7 στους 18 αυτή τη στιγμή στο Βενιζέλειο, ενώ είναι εμβολιασμένοι !! Αυτό μας κάνει 38,89 % !!

Από τους 18, οι 4 είναι στις Μ.Ε.Θ. Covid-19. Από τους 4 αυτούς ασθενείς, οι 3 είναι εμβολιασμένοι !! Αυτό μας κάνει 75 % !!

Από τους 4 αυτούς, οι 2 έχουν διασωληνωθεί. Ο ένας είναι εμβολιασμένος !! Αυτό μας κάνει 50 % !!

Οι άλλοι δύο που νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ. αλλά δεν έχουν διασωληνωθεί είναι και οι δύο εμβολιασμένοι !! Αυτό μας κάνει 100 % !!

Τι είπατε ;; “Απλή γρίπη”, κύριε Πλεύρη, ε ;; Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή και εκεί που μας έλεγαν εμάς “ψεκασμένους” που μιλούσαμε για τον κορωνοϊό και λέγαμε ότι είναι μία απλή γρίπη, τώρα οι πραγματικά ψεκασμένοι και ψεύτες είναι αυτοί που λένε ότι αν κολλήσουν οι εμβολιασμένοι το περνάνε σαν μία απλή γρίπη…

Να το πείτε, κύριε Πλεύρη, στους επτά συνανθρώπους σας που νοσηλεύονται σήμερα στο Βενιζέλειο, ενώ τους πείσατε ή τους εκβιάσατε να εμβολιαστούν. Να το πείτε, κύριε Πλεύρη, στους 4 από αυτούς που νοσηλεύονται στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου, ενώ τους πείσατε ή τους εκβιάσατε να εμβολιαστούν. Να το πείτε, κύριε Πλεύρη, στους δύο διασωληνωμένους στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου, ενώ τους πείσατε ή τους εκβιάσατε να εμβολιαστούν. Και επειδή οι δύο αυτοί συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να σας ακούσουν, γιατί είναι διασωληνωμένοι, να το πείτε στις οικογένειές τους.

Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι απολάμβαναν τις ελευθερίες που τους δώσατε. Τους εξαπατήσατε όμως. Τους είχατε διαβεβαιώσει ότι αφού είναι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν. Και ότι αν τυχόν, περίπου μία στο …εκατομμύριο, κολλήσουν και νοσήσουν, θα το περάσουν σαν μία απλή γριπούλα.

Να το πείτε και σε όλους εμάς που από το Σάββατο θα είμαστε οι πληβείοι της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας του εντολοδόχου της παγκόσμιας τάξης Μητσοτάκη, όταν οι πατρίκιοι θα εισάγονται ο ένας μετά τον άλλον στις κλινικές κόβιντ, και από εκεί θα παίρνουν το δρόμο για τις Μ.Ε.Θ., θα διασωληνώνονται, θα πεθαίνουν και θα θάβονται σε σακούλες από την γριπούλα.

Και κάπως έτσι, γιατί όλα τα φέρνουν πάντα στα μέτρα τους και τα προσαρμόζουν στο φριχτό σχέδιό τους, θα σας πουν (σε σας τους εμβολιασμένους απευθύνομαι…) ότι πρέπει να κάνετε και 3η, και 4η, και 5η και 6η και 7η δόση.

Αναμνηστικές. Μέχρι να γίνεται ανάμνηση εσείς… […]

Η ιστορία θα τους γράψει με μαύρα γράμματα. Κατάμαυρα. Όπως είναι η ψυχή όλων αυτών που παριστάνουν τους θεούς και σχεδίασαν τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένα σχέδιο που οι εντολοδόχοι μισέλληνες εξουσιαστές μας, εφαρμόζουν κατά γράμμα.

Τι ισχύει

Το Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο-Πανάνειο είναι 1 από τα 8 νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτης) που νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19. Δημόσια διαθέσιμα παρέχει ορισμένα αδρά στατιστικά δεδομένα των τρεχουσών νοσηλειών COVID-19. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του νοσοκομείου, πρόκειται για «ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19». Από αυτήν την δημόσια πηγή αντλήθηκε και κυκλοφόρησε το εξής στιγμιότυπο από τις 3 Νοεμβρίου 2021:

Δείχνει ότι, σε συγκεκριμένη στιγμή της 3ης Νοεμβρίου 2021, σε ένα ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία της Κρήτης και περίπου 105 δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας, σε «δείγμα» 18 ασθενών, εκ των οποίων μόλις 4 σε ΜΕΘ και εκ των οποίων 3 διασωληνωμένοι, ανάμεσα στους 431 πανελλαδικά εκείνην την ημέρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ορισμένοι από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι. Δεν γίνεται καμία άλλη στρωματοποίηση και ανάλυση των στατιστικών δεδομένων. Δεν αναφέρονται για παράδειγμα πληροφορίες για την ηλικία, παράγοντες κινδύνου και τυχόν συννοσηρότητες, χρόνος εμβολιασμού, αν πρόκειται για μερικώς ή πλήρως εμβολιασμένους.

Σε άλλες χρονικές στιγμές, εντοπίζουμε διαφορετικά στατιστικά. Ενδεικτικά:

  • Στις 20 Οκτωβρίου 2021, σε απλές κλίνες 4/14 ήταν ανεμβολίαστοι, σε ΜΕΘ 5/6 ανεμβολίαστοι και σε διασωλήνωση 4/4 ανεμβολίαστοι
  • Στις 4 Νοεμβρίου 2021, σε απλές κλίνες 10/15 ήταν ανεμβολίαστοι, σε ΜΕΘ 1/3 ανεμβολίαστος και σε διασωλήνωση 1/2 ανεμβολίαστος
  • Στις 5 Νοεμβρίου 2021, σε απλές κλίνες 11/16 ήταν ανεμβολίαστοι, σε ΜΕΘ 1/3 ανεμβολίαστος και σε διασωλήνωση 1/2 ανεμβολίαστος
  • Στις 11 Νοεμβρίου 2021, σε απλές κλίνες 8/17 ήταν ανεμβολίαστοι, σε ΜΕΘ 1/4 ανεμβολίαστος και σε διασωλήνωση 1/2 ανεμβολίαστος

Με λίγα λόγια, η καθημερινή κατάσταση μπορεί να ποικίλλει και με μικρό αριθμό «δείγματος» η διαφορά έστω και σε 1 άτομο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη στατιστική διαφορά.

Οι παρατηρήσεις αυτές, ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αφορούν μία συγκεκριμένη στιγμή σε ένα μόνο νοσοκομείο ανάμεσα σε δεκάδες πανελλαδικά, με πολύ λίγους ασθενείς, και ένα τέτοιο επιλεκτικό δείγμα, ελλείψει μάλιστα και λοιπών επιμέρους χαρακτηριστικών όπως η ηλικία, με κανέναν τρόπο δεν είναι αντιπροσωπευτικό για την όποια εξέταση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για την COVID-19.

Στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις δεν αναφέρεται επίσης ότι εκείνην την ημέρα, σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των 431 ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, 363 (84.22%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15.78%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. [πηγή]

Σε Υγειονομικές Περιφέρειες με μεγάλο αριθμό νοσηλειών, όπως στις και 4η ΥΠΕ, αλλά και στη 2η ΥΠΕ οι εμβολιασμένοι αποτελούν μικρή μειοψηφία των νοσηλευομένων, ιδίως ανάμεσα σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης (αρμοδιότητας 7ης ΥΠΕ) εμφανίζουν ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, και, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα μας, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης δεν αυξάνει αναλογικά τη συχνότητα των περιστατικών COVID-19 στους εμβολιασμένους, αλλά, επειδή η σχέση των μεγεθών είναι εκθετική, μεγαλώνει ταχύτερα όσο η κάλυψη πλησιάζει στο 100%.

Όπως έχουμε εξηγήσει σε σειρά πρόσφατων άρθρων μας για περιπτώσεις διαστρέβλωσης επίσημων δεδομένων νοσηλειών και θανάτων προς υποστήριξη ισχυρισμών για μηδαμινή αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων για τον SARS-CoV-2, η απευθείας σύγκριση απόλυτων αριθμών εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων είναι παραπλανητική. Κι αυτό, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ευρύτερα σύνολα από τα οποία προέρχονται, συγκεκριμένα ότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, αλλά αντιπροσωπεύει μόλις το 15% των νοσηλειών, ενώ από το ανεμβολίαστο 25% προέρχεται το 85% των νοσηλειών. Επίσης δε λαμβάνει υπόψη τη διαφορά ηλικιών μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων και την κατάσταση εμβολιασμού τους καθώς δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για μερικώς εμβολιασμένους, αν έχει παρέλθει πολύ μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό, συννοσηρότητες που υποδεικνύουν ανάγκη για τρίτη δόση και ούτω καθεξής.

Πρόσφατες σχετικές ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας από θεσμούς όπως οι McMaster Health ForumECDC και CDC, έχουν οδηγήσει σε ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19, γενικά παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικός έναντι της βαριάς νόσησης. Εξαίρεση αποτελούν οι πλέον ευπαθείς και ηλικιωμένοι, για τους οποίους προβλέπεται η παροχή τρίτης δόσης σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λήψη τρίτης δόσης mRNA εμβολίου ανεβάζει υψηλότερα από όλες τις προηγούμενες καταγραφές την προστασία κατά της COVID-19.

Σε έτερη μελέτη σε εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμένους, εκτιμήθηκε (επαληθεύεται και από ξεχωριστή ανοσολογική ανάλυση) ότι στις ηλικίες κάτω των 80 ετών η προστασία από βαριά νόσηση που δίνουν και μόνο οι δύο δόσεις, ανερχόταν σε 80% ακόμα και 6-9 μήνες μετά.

Το παράδειγμα των νοσηλειών του Βενιζέλειου δεν είναι αντιπροσωπευτικό, και δεν αποτελεί στοιχείο που ανατρέπει τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα.

Η δήλωση του Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ

Τα εμβόλια γενικά, όπως και τα υπόλοιπα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν αναμένεται να είναι απολύτως (100%) αποτελεσματικά σε όλες τις μορφές αποτελεσματικότητας (λ.χ. έναντι λοίμωξης, νόσησης, βαριάς νόσου, θανάτου). Το γεγονός ότι, ανάμεσα στους πλήρως εμβολιασμένους, ορισμένοι θα νοσήσουν βαριά ή θα αποβιώσουν, είναι φυσιολογικό.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με τα αρχικό δημοσίευμα του nikosantoniadis.tv:

[…] εξαπάτησε τους διασωληνωμένους με COVID-19 εμβολιασμένους, διότι τους είχε διαβεβαιώσει ότι αφού είναι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν. Και ότι αν τυχόν, περίπου μία στο …εκατομμύριο, κολλήσουν και νοσήσουν, θα το περάσουν σαν μία απλή γριπούλα.

Ο κ. Αντωνιάδης επί της ουσίας αναφέρεται, όπως προκύπτει από προηγούμενα άρθρα του, σε φερόμενη δήλωση του Υπουργού στις 29 Οκτωβρίου 2021 ότι οι εμβολιασμένοι, όταν νοσήσουν από COVID-19, «το περνάνε σαν μία απλή γρίπη». Για να συντρέχει περίπτωση εξαπάτησης όσων τελικώς νοσήσουν βαριά και αφηγήματος ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν αποκλειστικά και μόνον ήπια, θα έπρεπε ο Υπουργός Υγείας να είχε προβεί σε απόλυτη διατύπωση, ότι κανείς εμβολιασμένος δεν πρόκειται να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει. Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Πλεύρης δεν προέβη σε δήλωση ή διαβεβαίωση ότι, αν νοσήσει εμβολιασμένος περνάει την COVID-19 πάντα ως μια απλή γρίπη.

Ειδικότερα, την ημέρα εκείνη ο κ. Πλεύρης είχε πραγματοποιήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου. Το πλήρες βίντεο της συνέντευξης θα βρείτε παρακάτω:

Οι ακριβείς αναφορές του στη νόσηση εμβολιασμένων είναι οι εξής:

[0:58]

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στις ΜΕΘ το 14% είναι εμβολιασμένοι, το 86% (έως 90%) είναι ανεμβολίαστοι. Ανεμβολίαστος κόσμος μπαίνει στις ΜΕΘ. Οι 330-340 στους 380 είναι ανεμβολίαστοι. Στους θανάτους αντίστοιχη η αναλογία. Δυστυχώς, συνάνθρωποί μας που έχουν κάνει την επιλογή να μην εμβολιαστούν κατά βάση πεθαίνουν. Το όπλο μας είναι το εμβόλιο.

[3:26]

Κολλάνε οι εμβολιασμένοι; Κολλάνε. Μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι; Μεταδίδουν. Αποδεικνύεται όμως από όλες τις έρευνες πλέον ότι ο εμβολιασμένος σχεδόν περνάει το Covid όπως μια γρίπη κανονική. Σχεδόν! Υπάρχουν και παραδείγμ… [σ.σ. διακόπτεται από τη δημοσιογράφο]

Οι σχετικές δηλώσεις του αποδόθηκαν ελεύθερα, από το skai.gr, ως εξής:

Ο κορωνοϊός σκοτώνει άπαντες, αλλά πλήττει 20-25 φορές περισσότερο, σε επίπεδο σοβαρής νόσησης, τους ανεμβολίαστους.

Τα στατιστικά δεδομένα που μετέφερε ο κ. Πλεύρης βρίσκονται σε συμφωνία με την τότε πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ (28-10-2021), με τη σημείωση ότι το ποσοστό της τάξης του 86% αναφέρεται σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των 391 ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, 336 (85.93%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, και 55 (14.07%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Επιπρόσθετα, δεν προκύπτει κάποια διατύπωση ή διαβεβαίωση ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να νοσήσουν βαριά ή να αποβιώσουν από την COVID-19. Με μη απόλυτη διατύπωση ο κ. Πλεύρης δήλωσε επί της ουσίας ότι οι εμβολιασμένοι, με τον εμβολιασμό τους, σε μεγάλο βαθμό μειώνουν την πιθανότητα (όχι ότι εκμηδενίζουν τον κίνδυνο) να νοσήσουν βαριά, να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ ή να αποβιώσουν λόγω της COVID-19.

Συνολικά, δεν στήθηκε, με βάση τη συνέντευξη αυτή, κάποιο αφήγημα ότι οι εμβολιασμένοι αποκλείεται να νοσήσουν βαριά από τη νόσο και πάντα θα την περνούν σαν «μια απλή γρίππη».

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια για την COVID-19 αποσκοπούν στην παγκόσμια μείωση πληθυσμού, και έχουμε καταρρίψει διάφορους τέτοιους συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς κατά το παρελθόν.

Μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί ήδη πάνω από το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου για τη νόσο, και έχουν χορηγηθεί σχεδόν 7.5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, χωρίς να έχει παρατηρηθεί καμία απρόσμενη μείωση του πληθυσμού, που να έχει έστω χρονική συσχέτιση με τα εμβόλια για την COVID-19.

Η ίδια η νόσος COVID-19, αντίθετα, ευθύνεται για τουλάχιστον 5 εκατομμύρια θανάτους μέσα σε λιγότερο από δύο έτη. Τα διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων από τη νόσο. Μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, εκθέσεις υγειονομικών αρχών αναφέρουν ότι έχουν αποτραπεί πάνω από 127,000 θάνατοι έως τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται πρώιμα ότι τα εμβόλια έχουν ήδη συνεισφέρει στην αποτροπή πάνω από 8,000 θανάτων.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενο αναλυτικό άρθρο μας, εξαιρετικά σπάνια τα χρησιμοποιούμενα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν περιορισμένες σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, το ισοζύγιο οφέλους και ρίσκου παραμένει θετικό για τα εγκεκριμένα στην Ελλάδα εμβόλια της COVID-19.

Συμπέρασμα

Τα αριθμητικά δεδομένα λίγων νοσηλευομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν αποτελούν αυτοτελώς απόδειξη ελλιπούς αποτελεσματικότητας των εμβολίων για την COVID-19, στο επίπεδο της αποτροπής βαρείας νόσου.

Πρόκειται για στιγμιαία εικόνα ενός μόνο νοσοκομείου από τα δεκάδες ανά την Ελλάδα, με πολύ μικρό αριθμό ασθενών. Δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους ή μερικώς, ούτε παρέχονται άλλα στοιχεία ή κλινικά χαρακτηριστικά όπως ηλικία, συννοσηρότητες, χρόνος εμβολιασμού και ούτω καθεξής. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Από τη συνολική επισκόπηση των νοσηλευομένων σε διασωλήνωση ανά την Ελλάδα, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, ο πλήρης εμβολιασμός έναντι της COVID-19 παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αποτροπή βαριάς νόσου.

Με τα μεμονωμένα και επιλεκτικά δεδομένα νοσηλειών από ένα νοσοκομείο της χώρας, μάλιστα, δεν ανατρέπεται κανένα αφήγημα που δήθεν διατύπωσε ο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται «σε καμία περίπτωση» να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν ΜΕΘ, καθώς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ) στην πραγματικότητα δεν προέβη σε τέτοια αφοριστική διατύπωση και διαβεβαίωση ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εμβολιασμένοι θα περάσουν την COVID-19 «σαν απλή γρίπη». Ο κ. Πλεύρης τόνισε τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι απόλυτα, τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου. Μετέφερε και στατιστικά δεδομένα νοσηλειών που δείχνουν ότι αν και σε μικρό ποσοστό αναλογικά, ανάμεσα σε νοσηλευομένους με COVID-19 συγκαταλέγονται και εμβολιασμένοι.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.