Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις σχετικά με συστατικά των εμβολίων σε βίντεο του Dr. PalevskyΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις σχετικά με συστατικά των εμβολίων σε βίντεο του Dr. Palevsky

7 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Δε γνωρίζουμε τους κινδύνους του αλουμινίου στα εμβόλια όταν και εάν αυτό εισέρχεται στον εγκέφαλο. Μελέτες σε ζώα όπου δόθηκαν τα ίδια συστατικά απέδειξαν πως αυτά εισέρχονται στον εγκέφαλο και παραμένουν για χρόνια και δεκαετίες.

Συμπέρασμα 1:

Το αλουμίνιο εμπεριέχεται ως ανοσοενισχυτικό στοιχείο σε αρκετά εμβόλια με τη μορφή ενώσεων που ονομάζονται άλατα του αλουμινίου. Μικρές ποσότητες αλάτων αλουμινίου μπορούν να ξεπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να φτάσουν στον εγκέφαλο, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο με το συγκεκριμένο ανοσοενισχτικό, αλλά και με το αλουμίνιο που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Τυχόν προβλήματα υγείας παρατηρούνται σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τα οποία έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα αλουμινίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν γενικευμένο κίνδυνο στην υγεία από τη χρήση αλάτων αλουμινίου ως ανοσοενισχυτικού στα εμβόλια. Οι εν λόγω μελέτες δέχτηκαν σφοδρότατες κριτικές από την επιστημονική κοινότητα, και εν τέλει αποσύρθηκαν λόγω εσφαλμένης μεθοδολογίας, αδικαιολόγητων ισχυρισμών και αλλοίωσης δεδομένων.

Ισχυρισμός 2:

Ένας από τους κύριους παράγοντες νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Άλτσχάιμερ είναι τα νανοσωματίδια αλουμινίου που εμπεριέχονται στα εμβόλια.

Συμπέρασμα 2:

Πολυάριθμές μελέτες ανά τα χρόνια έχουν δείξει πως τα εμβόλια που περιέχουν ενώσεις αλουμινίου ως ανοσοενισχυτικά έχουν αποδεδειγμένο προφίλ ασφάλειας για περισσότερες από έξι δεκαετίες χρήσης και μόνο σπάνια έχουν συσχετιστεί με σοβαρές τοπικές αντιδράσεις. Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων, κατόπιν εξέτασης των διαθέσιμων δεδομένων κατέληξε στο ότι δεν υποστηρίζεται σύνδεση μεταξύ των ενώσεων αλουμινίου στα εμβόλια και ανάπτυξης χρόνιων νευρολογικών παθήσεων, συμπέρασμα που επιβεβαίωσε και ανάλογη μετα-ανάλυση του 2015 η οποία δεν βρήκε κανένα συσχετισμό μεταξύ φαρμάκων που περιείχαν ενώσεις αλουμινίου και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ισχυρισμός 3:

Τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις στα παιδιά.

Συμπέρασμα 3:

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι εμβολιασμοί μπορεί να προκαλέσουν μια ισχυρή τοπική φλεγμονή γνωστή ως SIRVA, η οποία όμως οφείλεται κυρίως σε λανθασμένη χορήγηση του εμβολίου. Πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο παρατηρείται σε νεαρές ηλικίες εμφανίζονται πολύ συχνότερα μετά από λοίμωξη με COVID-19, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτή είναι ασυμπτωματική. Επιπροσθέτως, λόγω του χρονικού πλαισίου κατά το οποίο εκδηλώνεται το σύνδρομο μετά τη νόσηση, είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί συσχέτιση του με τον εμβολιασμό, όταν αυτός γίνεται ένα μήνα μετά τη νόσηση. Μελέτες στη Γαλλία και στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο εμβολιασμός mRNA κατά της COVID-19 σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης MIS-C, ενώ η πλήρης απουσία εμφάνισης του συνδρόμου σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας, υποδεικνύει πως οι δύο δόσεις εμβολίου όχι μόνο δεν αυξάνουν το ρίσκο πρόκλησης πολυσυστημικής φλεγμονής, αλλά προστατεύουν αποτελεσματικά από αυτή.

Ισχυρισμός 4:

Αυτοάνοσες ασθένειες αυξάνονται εκθετικά λόγω της μοριακής μίμησης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν διαφοροποιεί μεταξύ των παθογόνων και των ανθρώπινων κυττάρων και επιτίθεται στον εαυτό του.

Συμπέρασμα 4:

Λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφορές μεταξύ φυσικής μόλυνσης και ανοσοποίησης, οι επιδημιολογικές μελέτες δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτοάνοσα νοσήματα. Αντιθέτως, επειδή ιοί και βακτήρια προσαρμόζονται ώστε να αναπτύσσονται στον οργανισμό μας, η φυσική νόσηση είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσει μοριακή μίμηση και κατά συνέπεια επίθεση του ανοσοποιητικού στα κύτταρα του οργανισμού.

Ισχυρισμός 5:

Δεν αληθεύει πως τα εμβόλια μελετήθηκαν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.

Συμπέρασμα 5:

Τα εμβόλια αξιολογούνται και ερευνώνται ενδελεχώς ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Οι διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες, κλινικά ελεγχόμενες μελέτες και οι μελέτες ελεγχόμενων περιπτώσεων είναι οι δύο κύριες μέθοδοι αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους. Επιπροσθέτως, οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς επιστημονικά δεδομένα για την εμφάνιση πιθανών παρενεργειών. Σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19, μια εκ των πιο ενδελεχών παρακολουθήσεων ασφαλείας στην ιστορία της φαρμακευτικής, έδειξε πως η γενικευμένη ασφάλεια των mRNA εμβολίων κατά της COVID-19 είναι εδραιωμένη.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 κυκλοφόρησε στο Facebook βίντεο από κατάθεση του παιδιάτρου Dr. Lawrence B. Palevsky, σχετικά με κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη αλουμινίου στα εμβόλια. Στην κατάθεση του, ο παιδίατρος υποστηρίζει πως το αλουμίνιο στα εμβόλια σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών παθήσεων και αναπηριών, με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, αλλά και με αυτοάνοσα νοσήματα σε σε ενήλικες. Οι εν λόγω ισχυρισμοί όμως είναι ψευδείς και δεν επαληθεύονται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Το επίμαχο βίντεο:

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο Dr. Lawrence B. Palevsky, αν και παιδίατρος, έχει προβεί σε σειρά αντιεπιστημονικών δηλώσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως κατά των εμβολίων.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο Dr Palevsky υποστηρίζει «ολιστικές μεθόδους» για τη θεραπεία των ασθενών του, για παθήσεις όπως αλλεργίες, άσθμα, αυτισμό, διαβήτη, παχυσαρκία, μαθησιακές δυσκολίες, και νευρολογικές και νευραναπτυξιακές παθήσεις. Τονίζει πως η ευεξία των παιδιών «μπορεί να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί επιτυχώς εάν σταματήσουμε να καταστέλλουμε τα συμπτώματα που εκδηλώνουν κατά τη διάρκεια των οξέων και χρόνιων ασθενειών τους», ενώ θεωρεί πως η υγεία των παιδιών μπορεί να βελτιωθεί μεταξύ άλλων μέσω «συμπληρωμάτων διατροφής, αιθέριων ελαίων ή βοτάνων, και με παραπομπή τους σε ομοιοπαθητικούς, βελονιστές, και χειροπράκτες».

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει στη σελίδα του πως οι θεραπείες που προτείνει στους ασθενείς τους περιλαμβάνουν «χειροπρακτική, κρανιοϊερή θεραπεία, ανατολική και ασιατική ιατρική, περιβαλλοντική ιατρική, αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία, λειτουργική Ιατρική, βοτανολογία, δυτική και ανατολική ομοιοπαθητική, φυσικοπαθητική, διατροφική ιατρική και οστεοπαθητική».

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Dr Palevsky, λίγους μήνες πριν την εμφάνιση της τρέχουσας πανδημίας, σε εκδήλωση του στο Monsey της κομητείας Rockland της Νέας Υόρκης, προέτρεπε δημόσια τους γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους τη στιγμή που στην κομητεία είχε εμφανιστεί το μεγαλύτερο ξέσπασμα ιλαράς την τελευταία εικοσαετία, με το 92% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να αφορά ανεμβολίαστα άτομα.

Επίσης, στο παρελθόν, έχει κάνει ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2, όπως ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού που παράγεται μέσω του εμβολίου. [πηγή]

To υπό εξέταση βίντεο αποτελεί απόσπασμα από την κατάθεση του Dr Palevsky στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ των ΗΠΑ στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, όπου ο παιδίατρος προέβη σε σειρά αντιεπιστημονικών δηλώσεων σχετικά με την ύπαρξη αλουμινίου στα εμβόλια, και τη συσχέτιση της με διάφορες παθήσεις. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, και δεν αφορούν τα εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά τα μέχρι τότε καθιερωμένα εμβόλια.

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε ασχοληθεί με ανάλογο ισχυρισμό, πως συστατικά που περιέχουν τα εμβόλια όπως οι ενώσεις του υδραργύρου (οργανομεταλλικός υδράργυρος – θιομερσάλη) και το αλουμίνιο είναι επιβλαβή για την υγεία και οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε σοβαρές διαταραχές υγείας. Για το αλουμίνιο, συγκεκριμένα, αυτό εμπεριέχεται ως ανοσοενισχυτικό στοιχείο σε αρκετά εμβόλια, με τη μορφή ενώσεων που ονομάζονται άλατα του αλουμινίου. Αυτές οι ενώσεις ρυθμίζουν την απελευθέρωση του ενεργού συστατικού του εκάστοτε εμβολίου και βοηθούν στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο απόσπασμα, με τη σειρά:

[00:30] και γνωρίζουμε ότι στις βιοχημικές ιδιότητες των νανο-σωματιδίων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα τους να εισέλθουν στον εγκέφαλο. Οπότε δεν έχουμε αξιολογήσει την ασφάλεια των νανο-σωματιδίων αλουμινίου και την έγχυσή του, που πηγαίνει όταν εισέρχεται στο σώμα μας και αν πηγαίνει στον εγκέφαλο. […] Μεταφέρονται στον εγκέφαλο; Κανείς δεν το έχει μελετήσει…

Αρχικά, όπως εξηγεί το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, σε σχετικό άρθρο που αξιολογήθηκε από τον καθηγητή εμβολιολογίας και παιδιατρικής, Dr. Paul A. Offit, η ποσότητα αλάτων αλουμινίου που περιέχεται στα εμβόλια είναι παρόμοια με αυτή που περιέχεται σε ένα λίτρο βρεφικού γάλακτος. Ενώ τα βρέφη λαμβάνουν περίπου 4.4 χιλιοστόγραμμα αλουμινίου τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους από τα εμβόλια, λαμβάνουν περισσότερα από αυτά στην καθημερινή διατροφή τους. Συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα βρέφη που θηλάζουν λαμβάνουν περίπου 7 χιλιοστόγραμμα, τα βρέφη που τρέφονται με βρεφική φόρμουλα λαμβάνουν περίπου 38 χιλιοστόγραμμα και τα βρέφη που τρέφονται με βρεφική φόρμουλα σόγιας λαμβάνουν σχεδόν 117 χιλιοστόγραμμα αλουμινίου.

Ταυτόχρονα, το αλουμίνιο συναντάται σε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως τα αντιόξινα φάρμακα, την ασπιρίνη, και τα αντιιδρωτικά, καθώς και σε πληθώρα τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, μπύρα, κρασί, καρυκεύματα, αλεύρι, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα, βρεφικά παρασκευάσματα και μέλι. Συνήθως, οι ενήλικες προσλαμβάνουν 7 έως 9 χιλιοστόγραμμα αλουμινίου την ημέρα. [πηγή]

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός και το αλουμίνιο

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (Blood–Brain Barrier ή BBB) είναι μια αρκετά εξειδικευμένη κυτταρική μεμβράνη, η οποία αποτελείται κυρίως από ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ τους. Εντοπίζεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου και λειτουργεί ως ένα προστατευτικό «φίλτρο» για το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς παρεμβάλλεται ανάμεσα στα αγγεία του αίματος και τους νευρώνες, εμποδίζοντας επιβλαβή μόρια και παθογόνους παράγοντες να περάσουν από το αίμα στα ευαίσθητα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. [επεξηγηματικό βίντεο]

Ωστόσο είναι πιθανό, συγκεκριμένοι παθογόνοι παράγοντες, να βλάψουν τον φραγμό, επιτρέποντας τη διέλευση τους στον εγκέφαλο και τη πρόκληση ασθενειών όπως μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Παραδείγματα παθογόνων παραγόντων οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό περιλαμβάνουν βακτήρια, μύκητες, παράσιτα καθώς και ιοί όπως ο HIV.

Σχετικά με το αλουμίνιο, τα περισσότερα άλατα αλουμινίου δεσμεύονται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται τρανσφερρίνη, και φιλτράρονται από το σώμα μέσω των νεφρών. Ενώ περισσότερο από το ήμισυ της ποσότητας αλάτων αλουμινίου που εισέρχεται στο σώμα αποβάλλεται από τον οργανισμό εντός 24 ωρών από τον εμβολιασμό, και το 75% εντός δύο εβδομάδων, μικρές ποσότητες αλουμινίου, που εισάγονται είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω της διατροφής, μπορεί να παραμείνουν στο σώμα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών συσσωρεύεται στα οστά, αλλά περίπου το 1% του υπολειπόμενου αλουμινίου υπολογίζεται ότι καταλήγει στον εγκέφαλο.

Συνεπώς είναι γεγονός πως ελάχιστη ποσότητα αλάτων αλουμινίου μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Τις περισσότερες φορές όμως, προβλήματα υγείας που αφορούν το αλουμίνιο παρατηρούνται σε άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα αλουμινίου για μεγάλο χρονικό διάστημα όπου λόγω της δυσλειτουργίας των νεφρών τους τα άλατα δεν μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό και συσσωρεύονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται μπορεί να σχετίζονται με τα οστά ή τον εγκέφαλο.

Σχετικά με πιθανή συσχέτιση των αλάτων αλουμινίου που περιέχονται στα εμβόλια και παθήσεων του εγκεφάλου, όπως θα δούμε παρακάτω, τόσο ο FDA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας, αλλά και η ομάδα ελέγχου γεγονότων του healthfeedback.org, η οποία εξετάζει πληθώρα θεμάτων ψευδοεπιστημονικού περιεχομένου που αφορούν την υγεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν αποφανθεί, βάσει μελετών, πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν γενικευμένο κίνδυνο στην υγεία από τη χρήση τους στα εμβόλια.

[00:53] …αλλά μελέτες σε ζώα όπου δόθηκαν τα ίδια στοιχεία εμβολίων που δίνουμε στα παιδιά, δείχνουν ότι απευθείας τα συστατικά των εμβολίων όντως εισέρχονται στον εγκέφαλο! Υπάρχουν επιστήμονες στην Ευρώπη που έκαναν μελέτες πάνω στο νανο-σωματίδιο αλουμινίου και έδειξαν ότι επιμένει να παραμένει στον εγκέφαλο για χρόνια και δεκαετίες.

Είναι γεγονός πως στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ζώα, συγκεκριμένα σε ποντίκια, που φαινομενικά έδειχναν πως συστατικά των εμβολίων επηρέαζαν τον εγκέφαλο τους. Οι εν λόγω δημοσιεύσεις δέχτηκαν σφοδρότατες κριτικές από την επιστημονική κοινότητα, και εν τέλει αποσύρθηκαν.

Συγκεκριμένα, όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, μια έρευνα με τίτλο “Behavioral abnormalities in young female mice following administration of aluminum adjuvants and the human papillomavirus (HPV) vaccine Gardasil” που υπογράφτηκε μεταξύ άλλων από τους Christopher A. Shaw και Lucija Tomljenovic αφορούσε μελέτη σε ποντίκια χρησιμοποιώντας αλουμίνιο. Η εν λόγω έρευνα όμως αποσύρθηκε λόγω του ότι η αξιολόγηση από ομοτίμους (peer review), επιβεβαίωσε ότι η μεθοδολογία της ήταν εσφαλμένη και οι ισχυρισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.

Λίγο αργότερα, μια άλλη έρευνα με τίτλο “Subcutaneous injections of aluminum at vaccine adjuvant levels activate innate immune genes in mouse brain that are homologous with biomarkers of autism“, πάλι από τους Christopher A. Shaw και Lucija Tomljenovic, σχετικά με τις επιδράσεις των ανοσοενισχυτικών αλουμινίου στα εμβόλια στον εγκέφαλο ποντικών, αποσύρθηκε επειδή περιείχε εικόνες και διαγράμματα τα οποία ήταν αντιγραφές από παλαιότερες μελέτες του Dr. Shaw και όχι από τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, ενώ τα δεδομένα της βρέθηκαν αλλοιωμένα. Αυτό το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Dr. Shaw, ο οποίος συμφώνησε από κοινού με τους συντάκτες του περιοδικού να αποσυρθεί η μελέτη καθώς δε μπορούσε να προσκομίσει τα αρχικά δεδομένα της για επανέλεγχο. Με την εν λόγω μελέτη είχαμε επίσης ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο μας.

Τέλος, μελέτη του 2018 στο επιστημονικό περιοδικό “Academic Pediatrics” με τίτλο “Blood and Hair Aluminum Levels, Vaccine History, and Early Infant Development: A Cross-Sectional Study“ μέτρησε τα επίπεδα αλουμινίου σε δείγματα αίματος και μαλλιών από μωρά και δεν βρήκε κανένα συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων αλουμινίου, της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξη τους, και του εμβολιαστικού ιστορικού τους.

[1:15] Έτσι, αυτό που βλέπουμε είναι ένα μεγάλο ξέσπασμα νευρο-εκφυλισμού σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου και του Άλτσχάιμερ και ένας από τους κύριους παράγοντες που εντοπίζουν στους εγκεφάλους με Άλτσχάιμερ, είναι νανοσωματίδια αλουμινίου που σχετίζονται άμεσα με τα εμβόλια που δίνουμε.

Σχετικά με την υπόθεση της συσχέτισης της ύπαρξης αλάτων αλουμινίου σε φάρμακα και εμβόλια με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες ανά τα χρόνια, οι οποίες στο σύνολο τους δείχνουν πως τα εμβόλια που περιέχουν ανοσοενισχυτικό αλουμινίου έχουν αποδεδειγμένο προφίλ ασφάλειας για περισσότερες από έξι δεκαετίες χρήσης και μόνο σπάνια έχουν συσχετιστεί με σοβαρές τοπικές αντιδράσεις.

Επιπροσθέτως, η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων, η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατόπιν εξέτασης των διαθέσιμων δεδομένων κατέληξε στο ότι δεν υποστηρίζεται σύνδεση μεταξύ των ενώσεων αλουμινίου στα εμβόλια και ανάπτυξης χρόνιων νευρολογικών παθήσεων. Ανάλογη μετα-ανάλυση του 2015 με τίτλο “Meta-analysis of Antacid Use and Alzheimer’s Disease: Implications for the Aluminum Hypothesis” εξέτασε τη μακροχρόνια χρήση αντιόξινων φαρμάκων που περιείχαν ενώσεις αλουμινίου και δε βρήκε κανένα συσχετισμό με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προς το παρόν έχει εκφραστεί μια υποθετική συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων που περιέχουν οξυδροξείδιο του αλουμινίου, και της μακροφαγικής μυονευρωσίτιδας, μιας σπάνια μυϊκής νόσου, ή του συνδρόμου μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας ή χρόνιας κόπωσης, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε ασθενείς που πιθανόν να έχουν γενετική προδιάθεση. [πηγή – σελ. 5]

Ωστόσο, η άμεση σχέση μεταξύ του οξυδροξειδίου του αλουμινίου που περιέχεται στα εμβόλια και των εν λόγω παθήσεων δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα.

[1:46] Γνωρίζουμε όμως πως τα εμβόλια υποτίθεται πως προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Έχουμε όμως περισσότερα από τα μισά παιδιά μας με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις και ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε το εξής, αν τα εμβόλια προκαλούν έντονη φλεγμονή, συνεχίζουν να δημιουργούν και χρόνια φλεγμονή;

Είναι γεγονός πως στη την πλειονότητα των περιπτώσεων οι εμβολιασμοί προκαλούν μια τοπική φλεγμονή στο σημείο της έγχυσης, που οδηγεί σε πόνο, δυσφορία, κούραση, και πονοκέφαλο, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου. Στη συντριπτική πλειονότητα τους οι παρενέργειες αυτές είναι συνηθισμένες, ακίνδυνες, και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρότερων φλεγμονωδών παρενεργειών από τα άλατα αλουμινίου, παλαιότερη μελέτη είχε υποθέσει την ύπαρξη μιας κατάστασης που ονομάστηκε αυτοάνοσο αυτοφλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλείται από ανοσοενισχυτικά (ASIA). Ωστόσο, η περιγραφή του εν λόγω συνδρόμου στη μελέτη ήταν γενικευμένη και περιλάμβανε αόριστα και σχετικά κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, αϋπνία, και πυρετό. Πιο πρόσφατη μελέτη όμως, με τίτλο “Evidence Refuting the Existence of Autoimmune/Autoinflammatory Syndrome Induced by Adjuvants”, συμπέρανε πως τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υποστηρίζουν συσχέτιση του συνδρόμου ASIA με τα ανοσοενισχυτικά εμβολίων που περιέχουν άλατα αλουμινίου. Ταυτόχρονα, πληθώρα μελετών και αναλύσεων έχουν εδραιώσει την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

[02:22] Και οι αυτοάνοσες ασθένειες αυξάνονται εκθετικά, ενώ βρίσκουμε ότι οι ιοί και τα βακτήρια που εισάγουμε στο σώμα μαζί με τα πρόσθετα στοιχεία δημιουργούν κάτι που ονομάζεται «μοριακή μίμηση». Αυτό σημαίνει πως το σώμα αρπάζει αυτούς τους ιούς νομίζοντας πως είναι ξένοι, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκει κομμάτια αυτών των ιών που ταιριάζουν με κομμάτια του εαυτού του με το ανοσοποιητικό να μην τα διαφοροποιεί σε αυτό που του είπανε να απορρίψει και του εαυτού του, οπότε θα στραφεί εναντίον του εαυτού του οδηγώντας σε μια αυτοάνοση κατάσταση. Το γνωρίζουμε με την ηπατίτιδα-Β, το γνωρίζουμε με το εμβόλιο Gardasil και με το εμβόλιο της γρίπης.

Με ανάλογο ισχυρισμό, περί αύξησης αυτοάνοσων νοσημάτων μετά τον εμβολιασμό είχαμε ασχοληθεί σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Η υπόθεση πως τα εμβόλια γενικά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αυτοάνοσα νοσήματα προηγείται κατά πολύ της τρέχουσας πανδημίας. Όπως αναφέρει το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, πολυάριθμες μελέτες έχουν ερευνήσει πολλά διαφορετικά εμβόλια, αλλά μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων που έχουν αναφερθεί είναι εξαιρετικά σπάνιες, και κατά κανόνα συναντώνται πολύ συχνότερα σε περίπτωση νόσησης.

Δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν τόσο έντονη ανοσολογική απόκριση όσο οι φυσικές λοιμώξεις, είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα νοσήματα. Αν πάρουμε ως παράδειγμα το σύνδρομο Guillain-Barré, για το οποίο μετα-ανάλυση έδειξε πως υπάρχει μια εξαιρετικά σπάνια αλλά στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ιδιαίτερα των πανδημικών μορφών της. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης είναι 1.03 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων. Στον αντίποδα, η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου σε μη εμβολιασμένα άτομα μετά από νόσηση από την εποχική γρίπη είναι πολλαπλάσια, με 17.2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο ασθενών.

Σε γενικές γραμμές, η χρονική συσχέτιση της εμφάνισης μιας αυτοάνοσης νόσου με τον εμβολιασμό δεν είναι επαρκής για να υποστηρίξει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ τους, και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων.

Παλαιότερες μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση εμβολίων και εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων έχουν δείξει πως, εκτός ελαχίστων και συγκεκριμένων περιπτώσεων, δεν έχει τεκμηριωθεί μαζικά τέτοια συσχέτιση. Έχουν αναφερθεί πολλές μεμονωμένες περιπτώσεις ή σειρές περιπτώσεων αρθρίτιδας, αγγειίτιδας και συμπτωμάτων του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος μετά τον εμβολιασμό, εντούτοις αυτές οι περιπτώσεις τείνουν να είναι πολύ σπάνιες και συνήθως περιγράφονται μόνο τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Περιπτώσεις αυτοάνοσων συνδρόμων που προκαλούνται από ανοσοενισχυτικά εμβολίων είναι εξαιρετικά σπάνιες σε βαθμό να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ των εμβολίων ή/και των ανοσοενισχυτικών τους και το γενετικό πλαίσιο της αυτοάνοσης νόσου.

Επιπροσθέτως, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς συνήθως πυροδοτούν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, απαραίτητη για τον περιορισμό της μόλυνσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, αποτυχία στη ρύθμιση αυτής της ανοσοαπόκρισης μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς ανοσολογικές αντιδράσεις που στρέφονται κατά του ασθενή.

Επομένως, οι ανασκοπήσεις επιστημονικών ομάδων και αρμόδιων θεσμών υγείας διεθνώς, συναινούν ομόφωνα ως προς το ότι οι παρατηρήσεις αυτές, δεν ανατρέπουν το σαφές ισοζύγιο οφέλους-ρίσκου του εμβολιασμού.

[03:03] Συνεχίζουμε όμως να λέμε χωρίς αμφιβολία πως τα εμβόλια μελετήθηκαν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους, κάτι που δεν αληθεύει.

Κάθε εμβόλιο αξιολογείται από τους αρμόδιους φορείς ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. Οι διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες, κλινικά ελεγχόμενες μελέτες και οι μελέτες ελεγχόμενων περιπτώσεων είναι οι δύο κύριες μέθοδοι αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου, ενώ το Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) διατηρούν άκαμπτες πολιτικές για την αδειοδότηση εμβολίων. Επίσης, στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης, οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς επιστημονικά δεδομένα για την εδραίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων, και την εμφάνιση πιθανών παρενεργειών.

Συμπέρασμα

Οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί του Dr. Palevsky για το ρόλο του αλουμινίου στην ασφάλεια των εμβολίων είναι επιστημονικά αβάσιμοι. Πολυάριθμες μελέτες ανά τα χρόνια έχουν δείξει πως τα εμβόλια που περιέχουν ενώσεις του αλουμινίου ως ανοσοενισχυτικά έχουν αποδεδειγμένο προφίλ ασφάλειας για περισσότερες από έξι δεκαετίες χρήσης και μόνο σπάνια έχουν συσχετιστεί με σοβαρές τοπικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζεται σύνδεση μεταξύ των ενώσεων αλουμινίου στα εμβόλια και ανάπτυξης χρόνιων νευρολογικών παθήσεων ή αυτοάνοσων νοσημάτων. Εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις πολυσυστημικών φλεγμονωδών παθήσεων σχετίζονται άμεσα με νόσηση από COVID-19, ενώ ο εμβολιασμός όχι απλά δεν αυξάνει το ρίσκο πρόκλησης τους, αλλά προστατεύει από αυτές.


Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.