Ποιοι είμαστε
Αρχική Εξέταση ισχυρισμού περί συσχέτισης των εμβόλιων του κορονοϊού και της εμφάνισης καρκίνουΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εξέταση ισχυρισμού περί συσχέτισης των εμβόλιων του κορονοϊού και της εμφάνισης καρκίνου

25 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί έτσι να οδηγήσουν σε πυροδότηση λανθανουσών λοιμώξεων αλλά και δημιουργία ή ξαφνική ανάπτυξη καρκινικών όγκων

Συμπέρασμα 1:

Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Η μελέτη που επικαλείται το υπό εξέταση άρθρο μελετά την πυροδότηση έρπητα ζωστήρα σε εμβολιασμένους και αποτελεί μελέτη περίπτωσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα μεγαλύτερων ερευνών ώστε να επαληθευτούν τα ευρήματα της. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως δεν έχει παρατηρηθεί αυξημένη επανενεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα έπειτα από τον εμβολιασμό. Επιπροσθέτως, η υπόθεση πως η πτώση του ανοσοποιητικού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προϋπαρχόντων καρκινικών όγκων ή ακόμα και στη δημιουργία νέων, είναι επίσης αβάσιμη. Τα στοιχεία που επικαλείται το υπό εξέταση δημοσίευμα είναι λανθασμένα ή παραποιημένα, δεν επαληθεύονται από αρμόδιους φορείς, ενώ προέρχονται από γιατρούς που συστηματικά, από την αρχή της πανδημίας, διαδίδουν ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, τις μάσκες και τα εμβόλια κατά της COVID-19. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνδέουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης καρκινικών όγκων.

Σε δημοσιεύματα από τα μέσα Ιουνίου 2022 γίνεται αναφορά σε πιθανή συσχέτιση των εμβολίων κατά της COVID-19 με τον καρκίνο, με την υπόθεση πως τα εμβόλια προκαλούν την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, με συνέπεια την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και άλλων ασθενειών. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτή η υπόθεση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα δημοσίευσης: aristeia.news

Στην υπό εξέταση δημοσίευση διαβάζουμε τα εξής:

Μπορούν τα εμβόλια COVID να προκαλέσουν καρκίνο; Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απάντηση φαίνεται να είναι Ναι.

Για να είμαστε ακριβέστεροι, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ίδια τα εμβόλια COVID είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι σε έως και 50% των εμβολιασμένων, τα εμβόλια covid μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή ανοσοκαταστολή ή ανοσορυθμιστική δυσλειτουργία (λεμφοκυτταροπενία) που μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα ή πιθανώς περισσότερο.

Επιπλέον, τα εμβόλια COVID mRNA έχουν αποδειχθεί ότι «επαναπρογραμματίζουν» (δηλαδή επηρεάζουν) τις προσαρμοστικές και έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις και, ειδικότερα, μειώνουν τη λεγόμενη οδό TLR4, η οποία είναι γνωστό ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απάντηση σε λοιμώξεις και καρκινικά κύτταρα.

Επομένως, εάν υπάρχει ήδη κάποιος όγκος-γνωστός ή άγνωστος-ή εάν υπάρχει προδιάθεση για κάποιο είδος καρκίνου, μια τέτοια κατάσταση ανοσοκαταστολής που προκαλείται από εμβόλιο ή ανοσολογική απορρύθμιση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ανάπτυξη όγκου και καρκίνο τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Σχετική περίπτωση, η λεμφοκυτταροπενία, που έχει επίσης παρατηρηθεί συχνά σε περιπτώσεις σοβαρής νόσησης COVID.

Σε ανοσολογικό επίπεδο, ένας παρόμοιος μηχανισμός φαίνεται να πυροδοτεί τη μετα-εμβολιαστική επανενεργοποίηση λανθάνουσων λοιμώξεων από ιούς, κυρίως τον VZV (δηλαδή τον Έρπητα Ζωστήρα), αλλά και τον EBV (Epstein-Barr) και τον HPV. Η προσωρινή καταστολή του ανοσοποιητικού που προκαλείται από το εμβόλιο είναι επίσης ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στην εξαρση των λοιμώξεων κορονοϊού μετά τον εμβολιασμό (Post-Vaccination Spike), που παρατηρήθηκε σε πολλές χώρες.

Η έκταση της αύξησης του όγκου που προκαλείται από το εμβόλιο και το ζήτημα του καρκίνου παραμένει αβέβαιη-μπορεί να είναι πολύ σπάνια-αλλά υπάρχουν ήδη μερικές χιλιάδες τέτοιες αναφορές περιπτώσεων στα περίφημα ατελή επίσημα συστήματα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών και σε διαδικτυακές ομάδες ασθενών που σχετίζονται με εμβόλια, αν και μερικές από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί σίγουρα να είναι συμπτωματικές ή ακόμη και λόγω καθυστερημένης διάγνωσης που σχετίζεται με το Lockdown.

Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός κλινικός παθολόγος Δρ Ryan Cole περιέγραψε μια σημαντική αύξηση ορισμένων τύπων καρκίνου (π.χ. καρκίνος του ενδομητρίου) από την έναρξη της καμπάνιας μαζικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό (ολόκληρο το βίντεο εδώ). Πιο πρόσφατα, Γερμανοί παθολόγοι σημείωσαν επίσης το ζήτημα της ανοσολογικής απορρύθμισης μετά τον εμβολιασμό και την ξαφνική ανάπτυξη όγκων σε ορισμένους ασθενείς.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση άρθρο ξεκινά με την υπόθεση πως έχει αποδειχτεί πως τα εμβόλια covid μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή ανοσοκαταστολή «σε έως και 50% των εμβολιασμένων», επικαλούμενο μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 και αφορούσε περιστατικά εμφάνισης έρπητα ζωστήρα μετά τον εμβολιασμό. Το ζήτημα όμως είναι πως η μελέτη αυτή αποτελούσε ουσιαστικά μελέτη περίπτωσης. Πρόκειται για μία ερευνητική μέθοδος η οποία δε βασίζεται σε έναν πληθυσμό ή σε ένα δείγμα αλλά σε μεμονωμένες ή περιορισμένες περιπτώσεις, όπου ο ερευνητής επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη περίπτωση ή κατάσταση και ερευνά σε βάθος δεδομένα που σχετίζονται με διάφορες μεταβλητές της.

Η εν λόγω μελέτη περίπτωσης αφορούσε δύο ενήλικες, έναν άντρα και μια γυναίκα, που εμφάνισαν έρπητα ζωστήρα λίγες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους, χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα:

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε μια 29χρονη γυναίκα, επαγγελματία υγείας, χωρίς αξιόλογο ιατρικό ιστορικό, εκτός από ανεμοβλογιά που πέρασε τρεις φορές ως παιδί και μία φορά κατά την εφηβεία. Δεν είχε εκδηλώσει ποτέ έρπητα ζωστήρα. Στις 8 Ιανουαρίου 2021, έλαβε την πρώτη δόση τοζιναμεράνης (σσ: το mRNA εμβόλιο της Pfizer/BioNTech εμβόλιο κατά της COVID-10), χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, όταν παρατήρησε επώδυνα ομαδοποιημένα κυστίδια στο αριστερό πλάγιο των κόκκυγων βοδιών (δερμάτωμα S3), που κλινικά διαγνώστηκε ως έρπητας ζωστήρας. Στις 29 Ιανουαρίου έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ακόμη κάποια εξέλκωση, αλλά δεν υπήρξε υποτροπή του έρπητα ζωστήρα μετά τη δεύτερη δόση. Μετά από 2 εβδομάδες, οι εξελκώσεις υποχώρησαν χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν ένας 34χρονος άνδρας, επίσης επαγγελματίας υγείας, με ιατρικό ιστορικό ελκώδους κολίτιδας, για την οποία χρησιμοποιούσε infliximab επί 4 χρόνια χωρίς μολυσματικές επιπλοκές. Είχε ανεμοβλογιά ως παιδί, αλλά δεν είχε εκδηλώσει ποτέ έρπητα ζωστήρα. Έλαβε την πρώτη του δόση τοζιναμεράνης
(σσ: το mRNA εμβόλιο της Pfizer/BioNTech εμβόλιο κατά της COVID-10) στις 12 Ιανουαρίου 2021, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες τις επόμενες ημέρες. Στις 25 Ιανουαρίου, παρατήρησε επώδυνους και διογκωμένους βουβωνικούς λεμφαδένες, μετά από τον οποίο είδε ένα εξάνθημα στο δεξί του πόδι. Επισκέφτηκε το τμήμα επειγόντων, όπου εντοπίστηκε βλατιδοφυσαλιδιακό εξάνθημα στο δερμάτωμα S2. Η ανάλυση αίματος ήταν φυσιολογική. Μια δοκιμή PCR που πραγματοποιήθηκε σε φυσαλιδώδες υγρό ήταν θετική για τον ιό VZV (σσ: ο ιός που προκαλεί έρπητα ζωστήρα). Του συνταγογραφήθηκε βαλακυκλοβίρη, 1 γραμμάριο τρεις φορές ημερησίως, για 10 ημέρες, και ανάρρωσε πλήρως. Στις 2 Φεβρουαρίου έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου χωρίς επιπλοκές.

Όπως αναφέρει η μελέτη, ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού VZV, ο οποίος τείνει να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα γάγγλια της ραχιαία ρίζας των δερματικών νευρικών απολήξεων μετά από ένα πρωτογενές επεισόδιο ανεμοβλογιάς. Αυτή η επανενεργοποίηση συμβαίνει όταν οι ανοσολογικοί μηχανισμοί που καταστέλλουν την αντιγραφή του VZV αποτυγχάνουν να περιορίσουν τον ιό. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση έρπητα ζωστήρας περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τις ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις (π.χ. HIV, αυτοάνοση νόσο) και το ψυχολογικό στρες.

Στο κείμενο της η μελέτη τονίζει πως και οι δύο περιπτώσεις είχαν περάσει ανεμοβλογιά στην παιδική ηλικία, αλλά ποτέ δεν είχαν εκδηλώσει έρπητα ζωστήρας. Ενώ η δεύτερη περίπτωση είχε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του, καθώς έκανε χρήση ανοσοκατασταλτικών παραγόντων, η πρώτη περίπτωση δεν είχε. Και τα δύο άτομα έλαβαν τον εμβολιασμό ως επαγγελματίες υγείας και ήταν εντελώς απαλλαγμένα από οποιαδήποτε συμπτώματα τη στιγμή του εμβολιασμού.

Οι ερευνητές, βασιζόμενοι κυρίως σε παλαιότερη μελέτη περίπτωσης, αλλά και σε άλλες μελέτες περίπτωσης οδηγήθηκαν στην υπόθεση πως η ίδια η ασθένεια, λόγω σωματικού και ψυχολογικού στρες, θα μπορούσε να πυροδοτήσει έρπητα ζωστήρα. Επιπροσθέτως, αναφέρουν πως η παροδική λεμφοπενία που παρατηρείται τόσο στις περιπτώσεις νόσησης από COVID-19 όσο και για λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca, είναι κατανοητό πως θα μπορούσε να προκαλέσει εμφάνιση έρπητα ζωστήρα. Η συγκεκριμένη υπόθεση έγινε λαμβάνοντας υπόψιν και τα υπάρχοντα δεδομένα υπηρεσιών φαρμακοεπαγρύπνησης, αν και οι συγγραφείς τονίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για να εξακριβωθεί αν το πλήθος των αναφορών είναι δυσανάλογο. Για το συγκεκριμένο περιορισμό τέτοιων συστημάτων έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, σχετικά με την επιστημονικά εσφαλμένη χρήση και ερμηνεία των δεδομένων υπηρεσιών φαρμακοεπαγρύπνησης.

Τέλος, η ίδια μελέτη αναφέρει συνοπτικά πως η παροδική λεμφοκυτταροπενία εμφανίζεται και σε περιπτώσεις νόσησης από COVID-19, ενώ η λεμφοπενία εμφανίζεται σε ποσοστό άνω του 70% των ασθενών με COVID-19, ιδιαίτερα αυτών που παρουσιάζουν σοβαρή κλινική έκβαση της ασθένειας. [πηγή 1][πηγή 2] [πηγή 3] Στο συμπέρασμα της, οι συγγραφείς τονίζουν πως οι παρατηρήσεις της μελέτης χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση της πιθανής σχέσης μεταξύ της COVID-19 και του έρπητα ζωστήρα.

Ανάλογη δημοσίευση τον Ιούνιο του 2022, για την οποία είχαμε γράψει σε πρόσφατο άρθρο μας, επιχείρησε να συνδέσει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με την επανενεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα στο πλαίσιο της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος από τα εμβόλια. Όπως αναφέραμε σχετικά, η εν λόγω δημοσίευση παρέθετε μόνο σειρά υποθέσεων έναντι των mRNA εμβολίων, συνθέτοντας παραπλανητικά τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών και παραλείποντας τα εκτενή δεδομένα ασφαλείας που έχουν επιβεβαιωθεί μέσω της διεθνούς φαρμακοεπαγρύπνησης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4].

Στο πλαίσιο του έρπητα ζωστήρα, η συνολική βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι πρόκειται για συμπτωματικό χρονικό συσχετισμό καθώς γενικότερα δεν έχει παρατηρηθεί αυξημένη επανενεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα έπειτα από τον εμβολιασμό.

Εμβόλια και καρκίνος

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα στη συνέχεια αναφέρουν πως τα εμβόλια κατά της COVID-10 επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και, ειδικότερα, μειώνουν τη λεγόμενη οδό TLR4, επικαλούμενα αντίστοιχη μελέτη, κάτι που σύμφωνα με αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία ή έξαρση καρκινικών όγκων.

H εν λόγω μελέτη διαπίστωσε πως η απόκριση των εγγενών ανοσοκυττάρων στις οδούς TLR4 και TLR7/8 ήταν χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο BNT162b2, η συγκεκριμένη μελέτη όμως αφενός περιελάμβανε ένα πολύ μικρό δείγμα, μόλις 16 ατόμων ηλικίας 26 έως 59 ετών, αφετέρου αποτελεί προδημοσίευση, καθώς δεν έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους (peer review) προκειμένου να επαληθευτούν τα ευρήματα της. Επιπροσθέτως, στα συμπεράσματά της αναφέρει πως απαιτούνται μεγαλύτερου μεγέθους μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της:

Συμπερασματικά, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το εμβόλιο BNT162b2 προκαλεί επιδράσεις τόσο στον προσαρμοστικό όσο και στον έμφυτο κλάδο της ανοσίας και ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά για διάφορα στελέχη SARS-CoV-2. Περιέργως, το εμβόλιο BNT162b2 προκαλεί επίσης επαναπρογραμματισμό των έμφυτων ανοσολογικών αποκρίσεων, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη: σε συνδυασμό με ισχυρές προσαρμοστικές ανοσολογικές αποκρίσεις, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιο ισορροπημένη φλεγμονώδη αντίδραση κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από COVID-19 ή μπορεί να συμβάλει σε μειωμένη έμφυτη ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού. Το εμβόλιο BNT162b2 είναι σαφώς προστατευτικό έναντι του COVID-19, αλλά η διάρκεια αυτής της προστασίας δεν είναι ακόμη γνωστή και θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι οι μελλοντικές γενιές του εμβολίου θα ενσωματώσουν αυτή τη γνώση για να βελτιώσουν το εύρος και τη διάρκεια της προστασίας. Τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν με τη διεξαγωγή μεγαλύτερων μελετών κοόρτης με πληθυσμούς με διαφορετικά υπόβαθρα, ενώ περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του BNT162b2 και άλλων εμβολίων.

Στη συνέχεια το υπό εξέταση δημοσίευμα επικαλείται παλαιότερες δηλώσεις του Dr. Ryan Cole, ειδικό στην Κλινική Παθολογία και τη Δερματοπαθολογία. O Dr. Cole τον Αύγουστο του 2021, στο κανάλι του στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο Brighteon, η οποία συχνά φιλοξενεί βίντεο ψευδοεπιστημονικού και συνωμοσιολογικού περιεχομένου, είχε δηλώσει πως είχε παρατηρήσει σημαντική αύξηση ορισμένων ειδών καρκίνου μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Σχετικά με ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς στους οποίους έχει προβεί ο Dr. Cole από τις αρχές της πανδημίας, έχουμε γράψει σε παλαιότερα άρθρο μας. [άρθρο 1][άρθρο 2]

Σχετικά με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, περί αύξησης ειδών καρκίνου μετά την έναρξη των εμβολιασμών, όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Dr. Cole ισχυρίστηκε ότι στο εργαστήριό του κατέγραψε 20 φορές περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων του ενδομήτριου, γεγονός που απέδωσε στον εμβολιασμό. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφής περιστατικών καρκίνου διέψευσαν οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αύξηση. Σύντομα αποδείχτηκε ότι ο Dr. Cole είχε κάνει λανθασμένη διάγνωση καρκίνου σε τουλάχιστον δύο ασθενείς του.

Γενικώς, από την αρχή της πανδημίας, ο Dr. Cole είχε τοποθετηθεί κατά των μέτρων δημόσιας υγείας με επιχειρήματα που αποδείχτηκαν λανθασμένα. Έπειτα, υποστήριξε ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω της χορήγησης υδροξυχλωροκίνης και ιβερμεκτίνης στους ασθενείς, αλλά οι εν λόγω αγωγές αποδείχτηκαν από αναποτελεσματικές μέχρι επικίνδυνες.

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός Idaho Capital Sun έχει δημοσιεύσει σειρά ερευνητών ρεπορτάζ αναφορικά με τον Dr. Cole από την αρχή της πανδημίας. Σε ανάλογο ρεπορτάζ, τεκμηριώθηκε ότι ο Dr. Cole πολλαπλασίασε τα κέρδη του διαγνωστικού εργαστηρίου του κατά την πανδημία, εξασφαλίζοντας περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια εσόδων για την διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης της COVID-19. Όπως έδειξαν συνεντεύξεις με πρώην εργαζομένους του εργαστηρίου και δημόσια αρχεία, καθώς ο Dr. Cole αύξανε βιαστικά τον όγκο διεξαγωγής των τεστ, παραβίαζε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφάλειας και ακρίβειας, και έπειτα μείωσε το εγκεκριμένο όριο ανίχνευσης των τεστ, καθιστώντας πιο πιθανό να παραδώσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες κινήσεις του Dr. Cole, από την επιμονή κατάργησης των μέτρων δημόσιας υγείας και των εμβολιασμών, μέχρι την αύξηση των ψευδώς αρνητικών τεστ, συμπίπτουν με οικονομική σύγκρουση συμφερόντων, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκθετικά υψηλότερη μετάδοση της COVID-19 στην κοινότητα, και συνεπώς, αντίστοιχα περισσότερα τεστ και υψηλότερα κέρδη για το εργαστήριό του. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Πριν την πανδημία, ο Dr. Cole παρουσίαζε ένα σχετικά ελλιπές επιστημονικό βιογραφικό, ωστόσο τη περίοδο της πανδημίας απέκτησε αναγνώριση εκτός της επιστημονικής κοινότητας, με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις όπου υποστήριζε διαψευσμένες απόψεις για την COVID-19. Η συμπεριφορά του Dr. Cole, τελικά οδήγησε στην αποστασιοποίηση ιατρικών φορέων απέναντι του, συγκεκριμένα φορέων που ο ίδιος επικαλούνταν προς υπεράσπισή του. Σε αυτούς του φορείς συμπεριλαμβάνονταν δύο ιατρικά κέντρα και ένα σύστημα υγείας. Μετά την κριτική πολυάριθμων ειδικών υγείας, η επικεφαλής του Αμερικανικού Συμβουλίου Παθολογοανατομίας απέστειλε επιστολή στον τοπικό ιατρικό σύλλογο όπου είναι εγγεγραμμένος ο Dr. Cole, ζητώντας να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων απέναντί του, γεγονός που ο Dr. Cole χαρακτήρισε ως «πολιτική επίθεση». Το Κολλέγιο Αμερικανών Παθολογοανατόμων που επίσης επικαλούνταν ο Dr. Cole, ήδη του επέβαλε κυρώσεις:

Ο Dr. Ryan Cole έχει λάβει κυρώσεις (από το Κολέγιο Αμερικανών Παθολόγων) και η ιδιότητα μέλους του ανακλήθηκε για τρία χρόνια. Αυτή η απόφαση παρέχει την ευκαιρία να επανεκτιμηθεί η επαγγελματική του συμπεριφορά κατά τα ενδιάμεσα έτη.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια επικαλείται Γερμανούς ερευνητές που διαπίστωσαν ανοσολογική απορρύθμιση μετά τον εμβολιασμό και ξαφνική ανάπτυξη όγκων σε ορισμένους ασθενείς, και παραπέμπει στην ιστοσελίδα του γερμανικού «Συνεδρίου Παθολογίας». Ωστόσο, όπως αναφέρει η γερμανική ομάδα ελέγχου γεγονότων correctiv.org, μέλη της ένωσης «Συνεδρίο Παθολογίας», όπως ο πρώην καθηγητής μικροβιολογίας Sucharit Bhakdi, έχουν επανειλημμένα διαδώσει ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, τις μάσκες και τα εμβόλια κατά της COVID-19. Μεταξύ αυτών και τα ευρήματα των επικαλούμενων Γερμανών ερευνητών Dr. Arne Burkhardt και Dr. Walter Lang. Το correctiv.org επικοινώνησε με την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανών Παθολόγων (BDP) και τη Γερμανική Εταιρεία Παθολογίας (DGP) ζητώντας μια αξιολόγηση των ευρημάτων των δυο ιατρών. Οι δύο ενώσεις περιέγραψαν τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ως «μη επιστημονικώς έγκυρα».

Γενικώς, όπως αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο μας, δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνδέουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ οι εκτενέστερες μελέτες που έχουν γίνει σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με ιστορικό καρκίνου δεν υποδεικνύουν κάποιο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης τους ή της υγείας τους. [πηγή 1][πηγή 2] Η γενικευμένη ασφάλεια των εμβολίων έχει επαληθευτεί ύστερα από τη διενέργεια κλινικών μελετών, μελετών πραγματικού χρόνου αλλά και τη χορήγηση περισσότερων από 2 δισεκατομμύρίων δόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη και πάνω από 12 δισεκατομμύρια δόσεων παγκοσμίως.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από έκθεση της Αμερικανικής Εταιρίας για τον Καρκίνο, ειδικότερα τον πρώτο χρόνο της τρέχουσας πανδημίας, ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων για τον καρκίνο ήταν σημαντικά μειωμένος, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Παραπλήσιους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς του Dr. Arne Burkhardt, ενός εκ των συμμετεχόντων στο Συνέδριο Παθολογίας, έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερο άρθρο μας.

Εν κατακλείδι, ισχυρισμοί πως τα εμβόλια προκαλούν προσωρινή ανοσοκαταστολή ή πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν καταρριφθεί τόσο από ομάδες ελέγχου γεγονότων όπως του Reuters, αλλά και από ιστότοπους ελέγχου ιατρικών ειδήσεων όπως το επιστημονικό healthfeedback.org. [πηγή 1][πηγή 2] Πριν λίγους μήνες, το αμερικανικά CDC δημοσίευσαν ένα βίντεο που εξηγούσε πως τα εμβόλια δεν αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό:

Όχι. Τα εμβόλια προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό. Δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως και έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19. Εάν τα εμβόλια κατά του COVID-19 αποδυνάμωσαν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 θα είχαν πιο σοβαρή ασθένεια. Αυτό δεν συμβαίνει.

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω στοιχείων, ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί έτσι να οδηγήσουν σε πυροδότηση λανθανουσών λοιμώξεων αλλά και δημιουργία ή ξαφνική ανάπτυξη καρκινικών όγκων, είναι αβάσιμος. Η μελέτη που επικαλείται το υπό εξέταση άρθρο μελετά την πυροδότηση έρπητα ζωστήρα σε εμβολιασμένους και αποτελεί μελέτη περίπτωσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα μεγαλύτερων ερευνών ώστε να επαληθευτούν τα ευρήματα της. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως δεν έχει παρατηρηθεί αυξημένη επανενεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα έπειτα από τον εμβολιασμό.

Επιπροσθέτως, η υπόθεση πως η πτώση του ανοσοποιητικού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προϋπαρχόντων καρκινικών όγκων ή ακόμα και στη δημιουργία νέων, είναι επίσης αβάσιμη. Τα στοιχεία που επικαλείται το υπό εξέταση δημοσίευμα είναι λανθασμένα ή παραποιημένα, δεν επαληθεύονται από αρμόδιους φορείς, ενώ προέρχονται από γιατρούς που συστηματικά, από την αρχή της πανδημίας, διαδίδουν ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, τις μάσκες και τα εμβόλια κατά της COVID-19. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνδέουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης καρκινικών όγκων.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.