Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλιό βίντεο από διαδήλωση κατά του Ισραήλ παρουσιάζεται ως πρόσφατοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παλιό βίντεο από διαδήλωση κατά του Ισραήλ παρουσιάζεται ως πρόσφατο

11 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει διαδηλώσεις στην Τουρκία για τις πρόσφατες αναταραχές στο Ισραήλ

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου.

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση της παραστρατιωτικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023 συναντούμε τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και ελληνικές ιστοσελίδες ένα βίντεο, το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη να φωνάζουν “στείλτε Τούρκους στρατιώτες στη Γάζα”. Αν και το βίντεο είναι αληθινό, λειτουργεί παραπλανητικά με τον τρόπο που παρουσιάζεται. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: warnews247.gr, thefaq.gr, ieidiseis.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Στείλτε Τούρκους στρατιώτες στη Γάζα!
Οι Τούρκοι αυτό φώναζαν εχθές σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη

Οι πρόσφατες αναταραχές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποτέλεσε αφορμή για διάδοση παραπληροφόρησης. Τις τελευταίες ημέρες εντοπίζουμε το παραπάνω βίντεο ως να σχετίζεται με τα προαναφερθέντα γεγονότα. Για να το εξετάσουμε, απομονώσαμε διάφορα καρέ και τα ερευνήσαμε με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας. Οι μηχανές αναζήτησης μας παρέπεμψαν σε δημοσιεύσεις με το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό που χρονολογούνται από τις 10 Μαΐου 2021, επομένως από την ημερομηνία και μόνο καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να σχετίζεται με την επικαιρότητα.

Πηγή

Επισημαίνεται ότι η τοποθεσία όπου πραγματοποιείται η διαδήλωση είναι το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο αναφέρει και μια ακόμη δημοσίευση με το επίμαχο βίντεο, που αναρτήθηκε μια μέρα αργότερα, στις 11 Μαΐου 2021. Άλλη ανάρτηση αναφέρει ότι στο βίντεο απεικονίζεται διαμαρτυρία κατά των ισραηλινών επιθέσεων.Για να κατανοήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η διαδήλωση, ανατρέξαμε στην ειδησεογραφία εκείνης της περιόδου. 

Όπως διαβάζουμε στο Al Jazeera, στις 7 Μαΐου 2021, εν μέσω της θρησκευτικής εορτής Ραμαζάν, δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας εισέβαλλαν στο τέμενος Al-Aqsa, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι πιστοί. Εκεί, με τη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Ο απολογισμός της εισβολής ήταν τουλάχιστον 178 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν και άλλοι 88 να καταλήξουν στο νοσοκομείο. 

Η στιγμή της εισβολής:

Το περιστατικό δεν έμεινε αναπάντητο από τη Χαμάς, η οποία εξέδωσε τελεσίγραφο στο Ισραήλ ζητώντας να αποσύρει τις δυνάμεις του από την ευρύτερη περιοχή του τεμένους. Με τη λήξη αυτού, προχώρησε σε πυραυλικό χτύπημα για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη. Το Ισραήλ έκανε λόγο για 150 πυραύλους, εκ των οποίων πολλοί εξουδετερώθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome

Στις 10 Μαΐου 2021, δηλαδή την ίδια ημέρα που εντοπίζεται η παλαιότερη δημοσίευση του βίντεο, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Benjamin Netanyahu, δήλωσε ότι με αυτή την κίνηση η Χαμάς είχε περάσει τα όρια και ότι το εβραϊκό κράτος θα απαντούσε με πυγμή.

Δε θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον του εδάφους μας, της πρωτεύουσάς μας, των πολιτών μας και των στρατιωτών μας. Αυτοί που μας επιτίθενται θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Πράγματι, το Ισραήλ εξαπέλυσε με τη σειρά του πυραυλική επίθεση προς “στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα” επιβεβαιώνοντας χτυπήματα σε δύο εκτοξευτές πυραύλων και δύο στρατιωτικές θέσεις, αφήνοντας όμως 65 τραυματίες και τουλάχιστον 20 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τον Mohammed Fayyad, έναν από τους διοικητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης. Απώλεια που επαληθεύτηκε από τη Χαμάς στο AFP.

Μπορείτε να δείτε κι άλλους ισχυρισμούς που έχουμε καταρρίψει με αφορμή τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πατώντας εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω συνάγουμε ότι ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Αν και πράγματι αφορά περιστατικό μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είναι προγενέστερο των πρόσφατων γεγονότων, αφού το εντοπίζουμε σε δημοσιεύσεις από τον Μάιο του 2021.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.