Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, χάκερ δεν έσπασαν τους κωδικούς εταιρειών εμβολίωνFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, χάκερ δεν έσπασαν τους κωδικούς εταιρειών εμβολίων

27 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Χάκερ «έσπασαν» τους κωδικούς εταιρειών παραγωγής εμβολίων.

Συμπέρασμα 1:

Τα δεδομένα προέρχονται από αναφορές που έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS και όχι από κυβερνοεπίθεση.

Ισχυρισμός 2:

Οι χάκερ αποκάλυψαν δεδομένα που δείχνουν πως παρτίδες των εμβολίων κατά της COVID-19 σχετίζονται με υπερβολικούς θανάτους, αναπηρίες και ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπέρασμα 2:

Τα εν λόγω συμπεράσματα αποτελούν επιστημονικά εσφαλμένη ερμηνεία των δεδομένων που έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS. Η υπηρεσία καθιστά σαφές πως οι αναφορές που κατατίθονται σε αυτή δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αποτελέσματος μεταξύ μιας παρενέργειας ή ενός θανάτου και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές.

Σε δημοσιεύματα και σε αναρτήσεις στο Facebook κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως χάκερ «έσπασαν» τους κωδικούς εταιρειών παραγωγής εμβολίων και αποκάλυψαν πως παρτίδες των εμβολίων κατά της COVID-19 σχετίζονται με υπερβολικούς θανάτους, αναπηρίες και ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: press-gr.com, greeknewsondemand.com, cyber54.blogspot.com, kontasas.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

ΧΑΚΕΡΣ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ… ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ…..

ΠΟΣΟ ΚΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΜΟΥ.Ορισμένες παρτίδες σχετίζονται με υπερβολικούς θανάτους, αναπηρίες και ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτή η διακύμανση θα μπορούσε να οφείλεται σε:…. διακύμανση στην ποσότητα, που σημαίνει τον αριθμό των δόσεων που κατανέμονται για μια συγκεκριμένη παρτίδα ή διακύμανση στην τοξικότητα των δόσεων. Και οι δύο παράγοντες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Μέχρι να μάθουμε με βεβαιότητα, είναι καλύτερο να είμαστε προσεκτικοί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον ιστότοπο για να μάθετε τον αριθμό θανάτων, αναπηριών και ασθενειών που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο κωδικό παρτίδας σας. Ο τεράστιος αριθμός θανάτων και αναπηριών προκαλεί ανησυχία – ξεπερνώντας κατά πολύ τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με παρτίδες του ίδιου μεγέθους του εμβολίου κατά της γρίπης.

Σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Το επίμαχο βίντεο από τον Δημήτρη Μαντές:

Τι ισχύει

Αρχικά, τα δεδομένα που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα και το βίντεο δεν «διέρρευσαν» από χάκερς, αντιθέτως είναι προσβάσιμα από όλους στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, οι ισχυρισμοί των εν λόγω δημοσιευμάτων περί αυξημένου αριθμού παρενεργειών και θανάτων προκύπτει από την επιστημονικά εσφαλμένη χρήση δεδομένων από υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης.

Συγκεκριμένα, στην αρχική του μορφή ο ισχυρισμός εμφανίστηκε σε άρθρο του beforeitsnews.com, έναν ιστότοπο που συστηματικά δημοσιεύει και προωθεί θεωρίες συνωμοσίας. Στο εν λόγω άρθρο, το οποίο αναρτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022, παρουσιάζονται δεδομένα που προέρχονται από την ιστοσελίδα howbadismybatch.info, η οποία είναι γνωστό πως διατυπώνει σωρεία παραπλανητικών ισχυρισμών για παρτίδες εμβολίων κατά της COVID-19, με βάση την εσφαλμένη ερμηνεία του ιδρυτή της, Craig Paardekooper, για τα στοιχεία που βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης.

Και στις δύο ιστοσελίδες, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως τα στοιχεία που παραθέτουν προέρχονται από την αμερικανική βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS και όχι από χάκερ:

Πηγή δεδομένων

Δεδομένα ΗΠΑ : Όλα τα δεδομένα προέρχονται από τη VAERS, μια δημόσια βάση δεδομένων με περισσότερες από 700.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών για τα εμβόλια κατά της Covid-19 των Moderna, Pfizer και Janssen στις ΗΠΑ.

Ξένα δεδομένα: Η βάση δεδομένων VAERS περιλαμβάνει πλέον δεδομένα για τα εμβόλια κατά της Covid-19 των Moderna, Pfizer και Janssen σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Αυτά τα δεδομένα βρίσκονται εδώ – Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) – στον τελευταίο πίνακα. Αυτά τα μη εγχώρια δεδομένα έχουν υποβληθεί από ξένους ρυθμιστικούς φορείς και αποτελούνται από περίπου 1.000.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών.

Είναι γεγονός πως το Δεκέμβριο του 2020, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε πως είχε γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης, με χάκερ να αποκτούν πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID-19 από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και τη γερμανική BioNTech. Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι προφανές πως τα δεδομένα που προβάλλονται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα δεν αφορούν την εν λόγω κυβερνοεπίθεση.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα στοιχεία που προβάλλουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα προέρχονται από την αμερικανική βάση δεδομένων VAERS. Σε αυτή, πολίτες αλλά και επαγγελματίες υγείας μπορούν να καταχωρήσουν αναφορές για παρατηρούμενες παρενέργειες που λαμβάνουν χώρα κατόπιν λήψης ενός φαρμακευτικού σκευάσματος ή εμβολίου, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας “Κίτρινη Κάρτα” του ΕΟΦ.

Τέτοιου είδους βάσεις δεδομένων χρησιμεύουν ως εργαλείο συλλογής πληροφοριών και έγκαιρης αναγνώρισης για πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο, οι αναφορές που κατατίθενται σε αυτούς τους φορείς δεν αποτελούν αυτόματη απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας συγκεκριμένης παρενέργειας. Το γεγονός, δηλαδή, πως κάποια παρενέργεια παρουσιάστηκε μετά τη λήψη ενός φαρμάκου ή μετά τον εμβολιασμό δε σημαίνει απαραίτητα ότι προκλήθηκε από το σκεύασμα, όπως αναφέρει η ίδια η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της:

Πηγή: VAERS

Αν και είναι πολύ σημαντικές για την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων, οι αναφορές του VAERS από μόνες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν ένα εμβόλιο προκάλεσε ή συνέβαλε σε μια ανεπιθύμητη παρενέργεια ή ασθένεια. Οι αναφορές μπορεί να περιέχουν πληροφορίες που είναι ελλιπείς, ανακριβείς, συμπτωματικές ή μη επαληθεύσιμες. Σε μεγάλο βαθμό, οι αναφορές στη VAERS είναι εθελοντικές, πράγμα που σημαίνει ότι υπόκεινται σε προκαταλήψεις. Αυτό δημιουργεί συγκεκριμένους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά. Τα δεδομένα από τις αναφορές VAERS θα πρέπει πάντα να ερμηνεύονται έχοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς.

Συνοπτικά, η χρήση των εν λόγω δεδομένων, εκτός πλαισίου και χωρίς να είναι εφικτό να εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Με το ζήτημα αυτό έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας σε σχετικά άρθρα μας που μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ, ενώ έχουμε αναλύσει τους κινδύνους της επιστημονικά εσφαλμένης χρήσης δεδομένων από υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης σε σχετικό άρθρο μας εδώ.

Συνολικά, το CDC έχει αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19, ενώ ο EMA αναφέρει ότι και τα 4 εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, με την COVID-19 να παρουσιάζει σαφώς πολλαπλάσιους κινδύνους σε όσους νοσήσουν. Η ίδια η νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει συχνότερες, εκτενέστερες, και σοβαρότερες επιπλοκές, όπως θρομβώσειςμυοκαρδίτιδεςνευρολογικές και καρδιακές επιπλοκές, καθώς και γενικότερες συστημικές επιπλοκές ποικίλης σοβαρότητας (long covid).

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα που επικαλούνται τα εν λόγω δημοσιεύματα προέρχονται από αναφορές που έχουν κατατεθεί στη δημόσια βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS και δεν διέρρευσαν από κυβερνοεπίθεση. Επίσης, τα συμπεράσματα που προβάλλονται αποτελούν επιστημονικά εσφαλμένη ερμηνεία των δεδομένων που έχουν κατατεθεί στο VAERS. Η υπηρεσία καθιστά σαφές πως οι αναφορές που κατατίθονται σε αυτή δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αποτελέσματος μεταξύ μιας παρενέργειας ή ενός θανάτου και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.