Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο δεν αποδεικνύει ότι τα εμβόλια ή τα φάρμακα για την COVID-19 περιέχουν μικροτσίπΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο δεν αποδεικνύει ότι τα εμβόλια ή τα φάρμακα για την COVID-19 περιέχουν μικροτσίπ

11 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ο Albert Bourla αρνήθηκε να εμβολιαστεί για την COVID-19.

Συμπέρασμα 1:

Σε συνέντευξη που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2020, ο Albert Bourla ανέφερε πως ήθελε να εμβολιαστεί σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη προτεραιότητα. Ο κ. Bourla έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως από τον Μάρτιο του 2021 ενώ τον Οκτώβριο δήλωσε πως έχει λάβει και ενισχυτική δόση.

Ισχυρισμός 2:

Ο Albert Bourla δήλωσε πως θα υπάρχει μικροτσίπ σε χάπι.

Συμπέρασμα 2:

Η εν λόγω δήλωση προέρχεται από ομιλία του Albert Bourla στο World Economic Forum το 2018, όπου αναφέρθηκε στο Abilify MyCite. Πρόκειται για φαρμακευτικό σκεύασμα με ενσωματωμένο βιοαισθητήρα το οποίο λαμβάνεται μέσω της πεπτικής οδού και είχε εγκριθεί από τον FDA. Το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν προορίζεται για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένες ψυχιατρικές παθήσεις, όχι για τον γενικό πληθυσμό, και δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια για την COVID-19 ή την Pfizer.

Ισχυρισμός 3:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΙΤ τα εμβόλια πρέπει να συνδυάζονται με μικροτσίπ.

Συμπέρασμα 3:

Η ανακοίνωση του ΜΙΤ που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 και αφορούσε την τεχνολογία βαφής κβαντικών κηλίδων (quantum dot dye). Η τεχνολογία αυτή δεν σχετίζεται με μικροτσίπ κάψουλες αλλά πρόκειται για εμφυτεύσιμα νανοσωματίδια που η μόνη τους λειτουργία θα είναι η αντανάκλαση πληροφοριών μέσω φωτός και η μοναδική πληροφορία που θα έχουν, θα είναι το ιστορικό εμβολιασμών. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένας από τους βασικούς ερευνητές της τεχνολογίας, ο Kevin McHugh, δήλωσε ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν έχει να κάνει με μικροτσίπ και επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας στα νέα εμβόλια για την COVID-19.

Ισχυρισμός 4:

Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής, Θεόδωρου Λιβάνιου, θα υπάρξει μικροτσίπ για ανθρώπους.

Συμπέρασμα 4:

Η εν λόγω δήλωση αποτελεί διαστρέβλωση των λεγομένων του κ. Λιβάνιου και προέρχεται από ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Στην πραγματικότητα αναφερόταν στην ύπαρξη ηλεκτρονικού μητρώου για τα ζώα συντροφιάς έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο το ιατρικό ιστορικό των ζώων από οποιονδήποτε κτηνιατρείο. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως μελλοντικά θα γίνει το ίδιο και για το ιατρικό ιστορικό των ανθρώπων.

Σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε βίντεο με τίτλο “Διαλέγουμε πλέον τη μορφή των τσιπς” το οποίο διαμοιράζεται ως απόδειξη του ισχυρισμού πως τα εμβόλια ή τα φάρμακα για την COVID-19 θα περιέχουν κάποιου είδους μικροτσίπ. Το εν λόγω βίντεο αποτελεί, μεταξύ άλλων, συρραφή από αποσπάσματα συνεντεύξεων και δηλώσεων του CEO της Pfizer, Albert Bourla, του Anthony Fauci, του Νίκου Μαυραγάνη και του Θεόδωρου Λιβάνιου, και στην πραγματικότητα δεν τεκμηριώνει τον επίμαχο ισχυρισμό.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως το επίμαχο βίντεο αναρτήθηκε από την γιατρό Εύη Κιαγιά στο κανάλι της στο YouTube, με της οποίας τους συνωμοσιολογικούς και ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς έχουμε ασχοληθεί σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4][άρθρο 5]

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων τα οποία παρουσιάζονται εκτός θεματικού πλαισίου για τη δημιουργία του επίμαχου βίντεο. Στους ελληνικούς υπότιτλους του βίντεο εντοπίστηκαν ορισμένα μεταφραστικά λάθη τα οποία, για λόγους πληρότητας, αντικαταστάθηκαν με τη σωστή απόδοση κατά την απομαγνητοφώνηση.

Albert Bourla

[00:00 – 00:23]

Δημοσιογράφος: Δεν έχετε εμβολιαστεί ακόμα. Πότε σχεδιάζετε να το κάνετε;

Albert Bourla: Η μόνη ευαισθησία για αυτό το θέμα, Meg, είναι ότι δεν θέλω να δώσω την εικόνα ότι παίρνω τη σειρά κάποιου άλλου. Είμαι 59 χρονών, υγιής, δεν εργάζομαι στην πρώτη γραμμή, οπότε η κατηγορία στην οποία ανήκω δεν συνίσταται να εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή.

Ταυτόχρονα, όσο μιλάει ο κ. Bourla, στο βίντεο εμφανίζονται και οι παρακάτω λεζάντες:

“CEO PFIZER: ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑΣ”
“CEO PFIZER: ΜΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ”

Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από συνέντευξη που έδωσε ο Albert Bourla στο κανάλι CNBC στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 και στο αρχικό βίντεο δεν εμφανίζονται οι παραπάνω λεζάντες.

Επιπλέον, το σημείο που ενσωματώθηκε στο υπό εξέταση βίντεο δεν περιέχει ολόκληρη την απάντηση του κ. Bourla, ο οποίος δεν ισχυρίστηκε πως αρνείται τον εμβολιασμό ενώ στην πραγματικότητα ξεκίνησε λέγοντας πως θα το κάνει το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη προτεραιότητα.

Ο Albert Bourla έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως. Στις 10 Μαρτίου 2021 δημοσίευσε στο προφίλ του στο Twitter τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του. Επίσης, σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε πως έχει λάβει και ενισχυτική δόση.

Ο κ. Bourla αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του εμβολιασμού του και τη λήψη ενισχυτικής δόσης στην συνέντευξη (50:30-53:10) που έδωσε στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” στις 16 Δεκεμβρίου 2021. Στη συνέχεια του εξεταζόμενου βίντεο, ακολουθεί περικομμένο απόσπασμα από την προαναφερθείσα συνέντευξη.

[00:24 – 00:34]

Albert Bourla: Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τι εννοώ. Οι δύο δόσεις δεν προστατεύουν καλά.

Σε αυτό το σημείο τα λεγόμενα του κ. Bourla παρατίθενται εκτός θεματικού πλαισίου, καθώς στην αμέσως επόμενη πρόταση διευκρινίζει πως αναφέρεται συγκεκριμένα στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού. Η συνέχεια των λεγομένων του δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, ωστόσο μέρος αυτών συμπεριλήφθηκε παρακάτω (01:03). Όσον αφορά το συγκεκριμένο ισχυρισμό, σύμφωνα με τις Pfizer/BioNTech, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων του εμβολίου τους εμφανίζεται όντως πιο μειωμένη αναφορικά με την λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον, κάτι το οποίο βελτιώνεται αρκετά με την λήψη της ενισχυτικής δόσης. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι οι δύο δόσεις εμβολίου προστατεύουν σημαντικά από βαριά νόσηση σε περίπτωση μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, ποσοστό το οποίο αυξάνεται σε άτομα που έχουν λάβει και ενισχυτική δόση.

Σε επόμενα σημεία του εξεταζόμενου βίντεο έχουν προστεθεί και άλλα αποσπάσματα από την ίδια συνέντευξη, στα οποία ο κ. Bourla μιλάει για το αντιικό φάρμακο που έχει αναπτύξει η Pfizer ως θεραπεία για την COVID-19. Πρόκειται για το Paxlovid το οποίο έλαβε άδεια χρήσης υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 27 Ιανουαρίου 2021 και είναι σε μορφή χαπιού.

Αμέσως μετά την αναφορά στο φάρμακο της Pfizer ακολουθεί περικομμένο απόσπασμα από παλαιότερη ομιλία του κ. Bourla, το οποίο χρησιμοποιείται προς υποστήριξη του ισχυρισμού πως τα φάρμακα θα περιέχουν μικροτσίπ.

[04:13 – 04:30]

Albert Bourla: Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ηλεκτρονικό χάπι, εάν μπορώ να το πω έτσι. Ουσιαστικά είναι ένα βιολογικό τσιπ που βρίσκεται μέσα στο δισκίο και μόλις κάποιος πάρει το χάπι και διαλυθεί στο στομάχι, στέλνει ένα σήμα ότι το πήρε.

Ο εν λόγω ισχυρισμός έχει αναλυθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας. Συνοπτικά, το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από ομιλία του κ. Bourla στο World Economic Forum το 2018, όπου αναφέρεται στο Abilify MyCite. Πρόκειται για φαρμακευτικό σκεύασμα με ενσωματωμένο βιοαισθητήρα το οποίο λαμβάνεται μέσω της πεπτικής οδού και είχε εγκριθεί από τον FDA. Το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν προορίζεται για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών που έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένες ψυχιατρικές παθήσεις, όχι για τον γενικό πληθυσμό, και δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια για την COVID-19 ή την Pfizer.

Αnthony Fauci

[00:35 – 01:03]

Αnthony Fauci: Υπάρχει άλλο ένα θέμα για την ασφάλεια, και αυτό είναι εάν εμβολιάσεις κάποιον και κάνει μια ανοσολογική απόκριση και μετά εκτεθεί στον ιό και μολυνθεί, η απόκριση που προκλήθηκε ενισχύει στην πραγματικότητα τη μόλυνση και την επιδεινώνει;

Δε θα ήταν πρώτη φορά εάν συνέβαινε αυτό. Δηλαδή ένα εμβόλιο που φαινόταν αρχικά ασφαλές θα έκανε τους ανθρώπους χειρότερα.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα παρατίθεται προς υποστήριξη του ισχυρισμού ότι τα εμβόλια για την COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν βαρύτερη νόσο μέσω του συνδρόμου ADE.

Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο μας το εν λόγω απόσπασμα προέρχεται από συζήτηση του Anthony Fauci με τον Mark Zuckerberg το Μάρτιο του 2020, που είχε προβληθεί ζωντανά στο Facebook. Σε αυτό το σημείο ο κ. Fauci σχολιάζει ότι ένα από τα ζητήματα ασφαλείας που θα πρέπει να μελετηθούν είναι η πιθανότητα ένα εμβόλιο να προκαλεί εν τέλει βαρύτερη νόσηση σε όσους εμβολιασμένους κολλήσουν τον ιό, επισημαίνοντας τη σημασία των κλινικών μελετών που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν το ζήτημα. Ο Dr. Fauci αναφέρθηκε σε θεωρητικό κίνδυνο που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19, όχι σε πραγματικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τέτοια σύνδεση.

Ισχυρισμοί για την πρόκληση του φαινομένου ADE από τα εμβόλια για την COVID-19 έχουν αναλυθεί σε προηγούμενα άρθρα μας. Συνοπτικά, παρότι αυτή η διαταραχή έχει όντως παρατηρηθεί παλαιότερα με άλλους παθογόνους παράγοντες, εξετάστηκε η πιθανότητα εμφάνισης της και στο πλαίσιο χορήγησης των εμβολίων κατά της COVID-19. Ωστόσο, όπως αναφέρει ρητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει καταγραφεί σχετική ένδειξη ανησυχίας, κάτι το οποίο μας επιβεβαιώθηκε και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας απευθείας με εκπρόσωπο του Οργανισμού.

Νίκος Μαυραγάνης

[01:16 – 1:43]

Νίκος Μαυραγάνης: Περί αυτού λοιπόν, επειδή εδώ πέρα υπάρχει κάποιο πολύ σημαντικό στοιχείο από μία πολύ σοβαρή χώρα όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και είναι αυτό εδώ το στοιχείο, το οποίο δείχνω ακριβώς στην κάμερα αυτή τη στιγμή και λέει τι δηλαδή; Ότι ο δημόσιος οργανισμός υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε για τον προηγούμενο μήνα ότι το 83% των νοσούντων και αποθανόντων από COVID ήταν εμβολιασμένοι άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία.

Το εν λόγω απόσπασμα προέρχεται από συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο πρώην υπουργός Νίκος Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Πρωινοί Τύποι” του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2021. Σε αυτό το σημείο o κ. Μαυραγάνης παρουσιάζει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα dailyexpose.uk, η οποία έχει εκτενές ιστορικό αναπαραγωγής συνωμοσιολογικού και ψευδοεπιστημονικού περιεχομένου αναφορικά με τα εμβόλια για την COVID-19. Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναλύσει ψευδοπιστημονικούς ισχυρισμούς που έχουν διαδοθεί από την εν λόγω ιστοσελίδα. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3]

Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα μας, όταν σχεδόν το σύνολο των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι εμβολιασμένο, τότε σε απόλυτα νούμερα, μπορεί να παρατηρούνται περισσότερες νοσηλείες εμβολιασμένων σε σχέση με ανεμβολίαστους, παρότι ο εμβολιασμός παραμένει ιδιαίτερα προστατευτικός σε ατομικό επίπεδο.

Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο εύκολα κατανοητό, μέσω του παρακάτω παραστατικού γραφήματος:

[04:50 – 04:13]

Ηρώ Ράντου: Για ποιο λόγο να θέλουν να μας βάλουν μικροτσίπ; Να μάθουν τι από εμάς; […]

Νίκος Μαυραγάνης: Εγώ δεν λέω ότι υπάρχει στο συγκεκριμένο εμβόλιο και πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί ή αν θα εφαρμοστεί. Λέω, όταν στην επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Κυβερνήσεως, πριν 1,5 χρόνο, αναρτάται η ανακοίνωση του ΜΙΤ ότι πρέπει να συνδυάζονται τα εμβόλια με αυτό και όταν έρχεται ο Λιβάνιος ο υπεύθυνος υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής της Ελλάδας, πριν 1,5 μήνα μες στη Βουλή, και μιλάει γι’ αυτό ότι θ’ ακολουθήσει στους ανθρώπους, κάτι συμβαίνει.

Τα λεγόμενα του κ. Μαυραγάνη σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούνται προς υποστήριξη του ισχυρισμού περί μελλοντικής ύπαρξης μικροτσίπ σε εμβόλια. Η ανακοίνωση του ΜΙΤ που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 και την οποία επικαλείται ο κ. Μαυραγάνης αφορούσε την τεχνολογία βαφής κβαντικών κηλίδων (quantum dot dye) και έχει εξεταστεί σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας.

Συνοπτικά, η τεχνολογία αυτή δεν σχετίζεται με μικροτσίπ κάψουλες αλλά πρόκειται για εμφυτεύσιμα νανοσωματίδια που η μόνη τους λειτουργία θα είναι η αντανάκλαση πληροφοριών μέσω φωτός και η μοναδική πληροφορία που θα περιέχουν θα είναι το ιστορικό εμβολιασμών. Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένας από τους βασικούς ερευνητές της τεχνολογίας, ο Kevin McHugh, δήλωσε ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν έχει να κάνει με μικροτσίπ και επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας στα νέα εμβόλια για την COVID-19.

Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης ισχυρίζεται ότι ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής, Θεόδωρος Λιβάνιος, έκανε λόγο για μικροτσίπ σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. Στη συνέχεια του εξεταζόμενου βίντεο, έχει προστεθεί περικομμένο απόσπασμα από την επίμαχη ομιλία του κ. Λιβάνιου.

[04:15 – 05:25]

Θεόδωρος Λιβάνιος:
Είναι πολύ απλό, επιδοτούμε εκτός από τη στείρωση και σε ευπαθείς ομάδες και το ίδιο το τσιπάρισμα. […] Αυτό τώρα θα γίνει πρώτα για τα ζώα συντροφιάς και μετά θα γίνει για τους ανθρώπους.

Οι εν λόγω φράσεις προέρχονται από την παρουσίαση που έκανε ο κ. Λιβάνιος στη Βουλή στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 και αφορούσε το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Οι ανωτέρω δηλώσεις έχουν αντληθεί από 2 διαφορετικά χρονικά σημεία της επίμαχης ομιλίας του κ. Λιβάνιου και κατόπιν επεξεργασίας έχουν παρατεθεί η μία μετά την άλλη ως ενιαία δήλωση προκειμένου να στηριχτεί ο ισχυρισμός πως θα υπάρξει μικροτσίπ για ανθρώπους όπως υπάρχει για τα ζώα συντροφιάς.

Η πρώτη φράση ακούγεται στο 18:32 της ομιλίας και αφορά επιδότηση για σήμανση (τσιπάρισμα) κυνηγητικών σκύλων, καθώς προηγήθηκε σχολιασμός για το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά την εγκατάλειψη μη τσιπαρισμένων σκύλων από κυνηγούς. Η δεύτερη φράση ακούγεται λίγα λεπτά πιο μετά, στο 19:02, και αφορά την ύπαρξη ηλεκτρονικού μητρώου για τα ζώα συντροφιάς έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο το ιατρικό ιστορικό των ζώων από οποιονδήποτε κτηνιατρείο. Για αυτό μιλάει ο κ. Λιβάνιος σε αυτό το σημείο, αναφέροντας πως μελλοντικά θα γίνει το ίδιο και για το ιατρικό ιστορικό των ανθρώπων κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με “τσιπάρισμα”.

Καθότι ο βασικός ισχυρισμός του υπό εξέταση βίντεο αφορά την ύπαρξη μικροτσίπ για ανθρώπους, σε ένα σημείο του παρατίθεται απόσπασμα κατά το οποίο ακούγονται τα εξής:

[05:32 – 05:54]

Τα πράγματα προχωρούν κανονικά. Στην Αμερική τα σφραγισμένα σκυλιά εκπέμπουν με τον πομπό και, τακ, τα βρίσκουν. Έτσι ξέρουν το κάθε σκυλί πού βρίσκεται. Όσα σκυλιά δεν έχουν την μάρκα τους και είναι αδέσποτα τα σκοτώνουν με ακτίνες λέιζερ. Μετά θα αρχίσουν να σκοτώνουν και τους ανθρώπους. Τόνους ψάρια έχουν σφραγίσει και τα παρακολουθούν από τον δορυφόρο σε ποιο πέλαγος είναι!

Το εν λόγω απόσπασμα προέρχεται από ένα βίντεο με τίτλο “Σφράγισμα 666, Άγ. Παΐσιος Αγιορείτης” το οποίο δημοσιεύθηκε στο YouTube από το κανάλι “Όρος Αλατόμητον” τον Ιανουάριο του 2021. Οι ισχυρισμοί σε αυτό το σημείο είναι στο σύνολό τους πλήρως ανυπόστατοι.

Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες (μικροτσίπ) που εμφυτεύονται σε ζώα όπως οι σκύλοι, δεν ανιχνεύονται από απόσταση μέσω κάποιου σήματος που εκπέμπουν. Προκειμένου να ελεγχθεί εάν κάποιο ζώο έχει μικροτσίπ χρησιμοποιείται ένας ειδικός ηλεκτρονικός σαρωτής (scanner), ο οποίος τοποθετείται πάνω από το λαιμό του ζώου. Ο εν λόγω σαρωτής εκπέμπει μια συγκεκριμένη συχνότητα η οποία ενεργοποιεί και “διαβάζει” το μικροτσίπ. Μέχρι στιγμής, ο μόνος τρόπος για να ξέρει κανείς σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται ένα ζώο συντροφιάς, ανεξαρτήτως από το εάν φέρει ή όχι μικροτσίπ, είναι να φοράει ειδικό κολάρο με GPS.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση (American Veterinary Medical Association) η θανάτωση αδέσποτων σκύλων, ή ευρύτερα ζώων, με ακτίνες λέιζερ δεν αποτελεί πραγματική μέθοδο ευθανασίας.

Επιπλέον ο ισχυρισμός περί παρακολούθησης τόνων ψαριών από δορυφόρο μέσω μικροτσίπ δεν είναι ακριβής. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση (tagging) άγριων ζώων και η συλλογή δεδομένων μέσω δορυφόρου είναι πρακτική που ακολουθείται από επιστήμονες με σκοπό την ευρύτερη μελέτη διαφόρων ειδών όπως για παράδειγμα φάλαινες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες ή πουλιά. Η εν λόγω παρακολούθηση, ωστόσο, δεν γίνεται μέσω εμφυτεύσιμου μικροτσίπ, αλλά με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές (tags) που τοποθετούνται στην επιφάνεια του δέρματος ενός ζώου προκειμένου να μπορούν να εκπέμπουν δεδομένα σε δορυφόρο. Αυτές οι μέθοδοι ακολουθούνται συχνά για ερευνητικούς σκοπούς και, αντίθετα με την πλαισίωση του ισχυρισμού, η εφαρμογή τους γίνεται πολύ επιλεκτικά, σε μικρό αριθμό ζώων, και δεν έχουν καμία σχέση με “τσιπάρισμα” σε ανθρώπους.

Ευρύτερα ο ισχυρισμός περί “σφραγίσματος” μέσω των εμβολίων τα οποία υποτίθεται περιέχουν μικροτσίπ είναι αρκετά διαδεδομένος σε θρησκευτικούς κύκλους. Στο πλαίσιο αυτό, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέστειλε τον Νοέμβριο του 2021 στις μητροπόλεις εγκύκλιο στην οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης μικροτσίπ στα εμβόλια για την COVID-19 ως “εξωπραγματικές θεωρίες”.

Τέλος, στο εξεταζόμενο βίντεο έχει συμπεριληφθεί και το περιστατικό με τη λιποθυμία της νοσηλεύτριας Tiffany Dover μετά τον εμβολιασμό της (01:47′-02:40′), το οποίο έχουμε εξετάσει σε παλαιότερο άρθρο μας.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, καθίσταται σαφές πως το υπό εξέταση βίντεο δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό πως τα εμβόλια ή τα φάρμακα για την COVID-19 θα περιέχουν μικροτσίπ. Το εν λόγω βίντεο αποτελεί συρραφή από δηλώσεις του CEO της Pfizer, Albert Bourla, του Anthony Fauci, του Νίκου Μαυραγάνη και του Θεόδωρου Λιβάνιου οι οποίες παρατίθενται εκτός θεματικού πλαισίου και σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν την πιθανή ύπαρξη μικροτσίπ σε εμβόλια και φάρμακα για την COVID-19.